Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Integrationsblogg: Företag, våga satsa på integration!

Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Just nu har vi i Sverige en stor gemensam utmaning när det gäller integrationen av alla vuxna som nyligen har kommit hit. Utmaningen innebär samtidigt en stor möjlighet att utveckla oss själva och våra företag. Utmaningen, eller möjligheten, består i att välkomna vuxna nyanlända på våra arbetsplatser. Det kostar inga miljoner och det är relativt enkelt att göra – och det får stora positiva följder.

Genom att välkomna våra nyanlända som språkpraktikanter på våra arbetsplatser under deras SFI-studier får de en chans att lära känna oss och vår arbetsplatskultur. De lär sig svenska och kommer snabbare in på arbetsmarknaden. Språkpraktiken ger SFI-eleverna både motivation och viktiga redskap samtidigt är utvecklingsmöjligheterna för oss på våra arbetsplatser stora.

Daina och Mouaz fick chansen

För att konkretisera ska jag berätta om två personer som jag känner. De heter Dania och Mouaz och de är båda nya i Sverige. Dania är en ung tjej som nu, efter två år i Sverige, har fått jobb som projektledare i en kommun för att stärka integrationen. Mouaz är en lite äldre man som har jobbat som egenföretagare i cateringbranschen i många år i hemlandet. Nu fortsätter han sin karriär i Sverige.

Dania har en projektanställning och gör ett viktigt jobb för integrationen. Mouaz har valt mellan flera jobb och har nu hittat ett som han är nöjd med. Hans insatser är väldigt uppskattade av en mycket glad arbetsgivare. Många vill vara i Danias och Mouazs situation. Hur har de gjort för att komma dit? Det kan man ju undra.

Svaret är att Dania och Mouaz har arbetat hårt. Mouaz visste redan när han kom till Sverige att han ville jobba som kock, gärna med catering. Dania visste inte riktigt vad hon ville göra men hon har jobbat hårt med sin egen integration och hon har hela tiden förstått att kunskaper i svenska språket är nyckeln till självständighet. Under några veckor förra sommaren gjorde Dania språkpraktik på en bokhandel samtidigt som hon studerade SFI. Hon kunde inte mycket svenska och var väldigt tveksam till sin egen förmåga. Men hon var delaktig på en svensk arbetsplats och hon förstod att hon kunde hjälpa till. Det fanns stor förståelse och tolerans för Danias situation på arbetsplatsen.

Mouaz då. Han kom till Sverige 2013. Han skulle starta eget, en cateringfirma. Det fick jag höra vid det första samtalet jag hade med honom. Han studerade också SFI och gjorde språkpraktik parallellt med sina studier. Mouaz har sedan haft språkpraktik på ytterligare en restaurang. För några veckor sedan blev han uppringd av två företag som båda erbjöd honom jobb. Han valde en restaurang som jobbar med catering.

Både Dania och Mouaz tjänar idag sina egna uppehällen och ser positivt på sin framtid i Sverige. Mouaz hälsar att det finns jobb i Sverige. För att lära känna folk och visa vad man kan måste man göra praktik. Det räcker inte att skriva CV och skicka in papper. När du har visat vad du kan på en praktikplats har du större chans att få ett jobb och när du har fått jobbet har du större chans att göra ett bra jobb. Dania hälsar att språket är nyckeln till integrationen. Kämpa på med studierna, genom att kunna svenska bra förbättrar du dina chanser till jobb.

Ett viktigt CSR-arbete

De som bör lyftas fram i det här sammanhanget, förutom Mouaz och Dania, är några arbetsgivare. Personer på arbetsplatser som har vågat hjälpa till, som räckt upp handen och sagt ”vi är redo, vi vill göra en insats”. Att kunna språket och att ha en brinnande motivation räcker inte alltid. Det som har hjälpt både Dania och Mouaz är att de har fått chansen att lära sig och visa vad de kan på olika arbetsplatser via språkpraktik. Och samtidigt har de utvecklats och lärt sig mer.

De stora hjältarna i denna historia är ju de företag och de handledare som vågade ta emot Dania och Mouaz på sina arbetsplatser. De som inte funderade på vilka svårigheter det skulle innebära. Eller på om språket skulle bära. Eller om de skulle ha tid. De tvekade inte att hjälpa till och deras insatser har verkligen gjort skillnad.

Det jag vill säga med den här historien är att jag vill att fler företag välkomnar SFI-elever på sina arbetsplatser. Att fler ledare och företag ser detta arbete som ett viktigt inslag. Många har ett aktivt CSR-arbete där man exempelvis sponsrar idrottsföreningar och skänker pengar till olika välgörenhetsorganisationer. Jag vill gärna addera integration till listan med viktiga CSR-satsningar, att göra den egna arbetsplatsen till en nyckelspelare för Sverige.

Så kontakta din närmaste SFI-skola, de kommer att uppskatta ditt engagemang. Och ditt företag kommer att bli rikare på många sätt och vis.

Lena Thornéus
nationell projektledare, SFI

#CSR #integration #SFI