Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Integrationsblogg: Tips till alla som jobbar med nyanlända föräldrar

Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Nu är det snart dags att ta på finkläderna och njuta av alla lyckliga barn och ungdomar som får sitt efterlängtade sommarlov. Då kanske det är lite fel tidpunkt att prata om skolval, men jag vill ändå slå ett slag för hur viktigt det är att varje förälder noga tänker igenom sitt val av skola för sitt barn.

Som nyanländ i Sverige är det mycket nytt att ta till sig. Även för oss föräldrar som är uppvuxna i Sverige kan det ibland vara svårt att få grepp om hur skolan fungerar idag eftersom det skiljer sig från hur det var när vi själva gick i skolan.

För att underlätta har Skolverket tagit fram en mycket informativ webbsida som beskriver hur den svenska skolan fungerar och vad man ska tänka på när man väljer skola. Den beskriver allt från förskola till vuxenutbildning och är översatt till 13 olika språk. Till er som jobbar med nyanlända på något sätt, inom SFI eller annan verksamhet, har jag därför ett tips. När ni nu gör er planering för hösten, ta en titt på denna webbsida och se om den kan passa in för några lektionspass. Utöver att sidan innehåller bra information kan den ju också leda till bra diskussioner om hur man som förälder förväntas agera kopplat till barnens skolgång.

Ju mer man vet om hur saker och ting fungerar i Sverige, desto lättare blir det att inkluderas i samhället.

Sidan hittar ni här: www.omsvenskaskolan.se

Glad skolavslutning!

Susanne Christenson
Integrationsansvarig AcadeMedia

#integration #SFI #Skolval