Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Kris

×

Vid akut risk för liv eller hälsa – ring alltid först 112.

Krisledning AcadeMedia

Paula Hammerskog
073 334 87 50
Paula.hammerskog@academedia.se

Rutiner vid en kris/allvarlig händelse

  1. Ring din närmaste chef.
  2. Börja dokumentera det som hänt/händer.
  3. Informera AcadeMedias krisledning via telefon, sms eller mail. Försäkra dig om att meddelandet är mottaget.
  4. Samla fakta om händelsen och dokumentera kontinuerligt.
  5. Analysera situationen, till exempel möjliga och troliga händelseförlopp. (Vad kan vi göra själva? Vad behöver vi hjälp med?)
  6. Arbeta tillsammans med segmentets eller AcadeMedias krisledning. AcadeMedias krisledning måste alltid vara informerad.

Hänt i veckan – vecka 4, 2018

Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Under vinjetten Hänt i veckan sammanfattar vi varje fredag det som publicerats i media under veckan. Det som handlar om skolan i allmänhet och AcadeMedia i synnerhet. Här finns både nyheter från lokal- och riksmedia och de artiklar vi själva publicerat. Vi lyfter också fram debattartiklar som handlar om skola och utbildning.

Från våra verksamheter

SvT Nyheter Jönköping skriver om samarbetet mellan Jönköpings kommun och Plusgymnasiet i Jönköping där niondeklassare får prova på att arbeta inom äldrevården, vilket kan hjälpa dem att välja gymnasieprogram.

Sörmlands Nyheter skriver om Vittra Nyköping, som i höstas startade upp Skol IF, en elevstyrd skolidrottsförening. Skolan ser redan resultat i form av högre studieresultat och bättre närvaro. I artikeln uttalar sig bland annat skolans rektor Johan Skeppstedt och idrottslärare och projektledare Leif Dahlström.

Debatt om skolan

Välja skola

Alexander Fridriksson (M), Ta inte bort den valmöjlighet vi har i skolan, Smålandsposten.

Christian Kaddick (S), Maslah Omar (S), Det är det fria skolvalet som ökar klyftorna i samhället – vi måste sätta stopp för vansinnet, Dalarnas tidning.

Anonym trebarnsmamma, Nej – skolflykten handlar inte om att undkomma dem med utländsk bakgrund, Dalarnas tidning.

Vinster i välfärden

I fredags presenterades regeringens och Vänsterpartiets proposition om begränsning av välfärdsföretags vinster. Förslaget innebär att företag inom skola och omsorg ska få göra en vinst på ett prisbasbelopp samt 7 procent av det som i utredningen kallas för företagets operativa kapital. Nästa steg är att förslaget ska utredas av Lagrådet, innan det kan tas upp för omröstning i riksdagen. Sedan fredagen har många röster kommit till tals kring förslaget, här är ett urval:

AcadeMedias VD Marcus Strömberg, i SvT Nyheter.

Jonas Sjöstedt (V) och Martin Ådahl (C), i Dagens Arena.

Rune Andersson, ordförande Mellby Gård, AcadeMedias största ägare, i Dagens Industri.

Jakob Amnér, förbundsordförande Sveriges elevråd, i Dagens Industri.

Kristin Nilsson, rektor på Atheneskolan som ingår i Pysslingen Skolor, i Hela Gotland.

Joachim Landström, expert i Reepalu-utredningen, i Dagens Industri.

Elevhälsa

Heike Erkers, Rätt till elevhälsa är lika viktigt på Komvux, Dagens Samhälle.

Läraryrket

Maria Wiman, Så klart att ingen vill bli lärare längre, Aftonbladet.

Pedagogik och undervisning

Hugo Lagercrantz, Josef Milerad, Åse Victorin, ”Därför borde mobilförbud i skolan vara lika självklart som rökförbud”, SvT Nyheter.

Maja Bergqvist, Ge alla elever samma chans – slopa läxorna, Expressen.

Hanna Thomé (V), Anders Skans (V), ”Lägg inte skulden för missförhållandena i skolan på barnen”, Sydsvenskan.

Åsa Fahlén, ”Kommun avvecklar franskan i alla sina högstadieskolor”, Dagens Nyheter.

Petter Birgersson, Rädda språken, Kristianstadsbladet.

Karl-Petter Thorwaldsson, Therese Guovelin, Berit Müllerström, Torbjörn Johansson, ”Kraftig satsning på fritids ska göra skolan jämlikare”, Dagens Nyheter.

Våra egna kanaler

Från och med den 1 maj har AcadeMedia en ny chefsjurist, Jonas Nordström. Han har bred erfarenhet från olika typer av organisationer och juridiska områden, bland annat inom skola och utbildning. Bland annat kommer han närmast från rollen som rättschef på Skolverket där han jobbat sedan 2013. Läs mer i AcadeMedia rekryterar chefsjurist från Skolverket.

I mars 2016 startade Espira en förskola i Zimbabwe i samarbete med SOS Barnbyar. Förskolan, som ligger i staden Bindura, finansieras av föräldrar, medarbetare och barn på Espiras drygt 100 förskolor i Norge. På förskolan går 141 barn. Många av dem är föräldralösa och fattigdomen i regionen är utbredd. Under 2018 planeras flera satsningar på förskolan. Läs mer i Espiras förskola i Zimbabwe fortsätter att utvecklas.

Många äldre människor i Sverige upplever ett digitalt utanförskap. Det vill elever på IT-Gymnasiet i Helsingborg vara med och ändra på. Under våren ska de arrangera IT-träffar för att lära seniorer att hantera digitala verktyg och tjänster. Projektet, som startade redan 2016, är ett samarbete mellan IT-Gymnasiet och Nordvästra Skånes Senioruniversitet (NSSU). Läs mer i IT-elever hjälper seniorer att bli mer digitala.

I slutet av veckan samlades 1700 lärare, förskollärare, forskare, skolledare och lärarutbildare från hela Sverige på Matematikbiennalen i Karlstad. Flera av föreläsarna på konferensen kom från AcadeMedia. Totalt deltog över 50 förstelärare och förste förskollärare från AcadeMedias skolor och förskolor, som en del i det gemensamma arbetet med att ständigt utveckla undervisningen. Läs mer i AcadeMedia-lärare föreläser på nationell matematikkonferens.

Idag offentliggjorde Myndigheten för Yrkeshögskolan vilka yrkeshögskoleutbildningar som får klartecken att starta under året. Fem utbildningar inom hälso- och sjukvård samt socialt arbete startar för första gången i KompetensUtvecklingsInstitutets (KUI) regi. Läs mer i Yrkeshögskoleutbildningar bidrar med efterfrågad vårdkompetens.

 

Den som vill följa AcadeMedias egna nyhetsflöde under veckan kan gilla AcadeMedias Facebooksida, där publiceras alla nyheter, pressmeddelanden och blogginlägg.

#Hänt i veckan