Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Coronavirus - information

Med anledning av spridningen av coronaviruset har vi samlat AcadeMedias riktlinjer och övrig information på vår webb.
Informationen uppdateras kontinuerligt.

Läs mer om AcadeMedias riktlinjer här

Hänt i veckan – vecka 6, 2018

Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Under vinjetten Hänt i veckan sammanfattar vi varje fredag det som publicerats i media under veckan. Det som handlar om skolan i allmänhet och AcadeMedia i synnerhet. Här finns både nyheter från lokal- och riksmedia och de artiklar vi själva publicerat. Vi lyfter också fram debattartiklar som handlar om skola och utbildning.

Från våra verksamheter

Skolvärlden skriver om ProCivitas i Lund där varje lektion inleds med kravlös skönlitterär läsning. I artikeln intervjuas läraren Kalle Palm, som berättar att metoden har lett till ökad koncentrationsförmåga hos eleverna.

Dagens Nyheter delar varje år ut stipendiet Framtidsdraken till ambitiösa kockelever på Stockholms restaurangskolor. En av årets stipendiater går på Internationella Hotell- och Restaurangskolan.

På Plusgymnasiet i Jönköping har en av deltävlingarna i Stylist-SM gått av stapeln under veckan. Eleverna i årskurs två och tre på stylistprogrammet är med och tävlar, men vinnarna är ännu inte utsedda, skriver JNytt.

24 Nybro skriver om ett samarbete mellan Plusgymnasiet i Kalmar och Strandvägens ålderdomshem. Tillsammans arrangerade de en skönhetsdag för de boende på äldreboendet där skolans elever fick värdefull praktisk övning.

Ung Företagsamhet

Tre elever på ProCivitas i Helsingborg har ett UF-företag med Mystery Shoppers som affärsidé. De kontaktar lokala butiker och erbjuder dem ett upplägg där de gör anonyma stickprovskontroller av bemötandet i butiken. Syftet är att hjälpa cityhandeln att konkurrera med den ökande e-handeln. Läs mer i Dagens Handel.

Vittra Sjöstaden

Under fredagen publicerade Aftonbladet en artikel om Vittra Sjöstaden, som kommer att avveckla sin grundskoleverksamhet och endast fortsätta som förskola. AcadeMedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog svarar på artikeln i sin medieblogg. Hon ifrågasätter bland annat Aftonbladets arbetsmetoder.

Debatt om skolan

Pedagogik och undervisning

Jan Björklund (L), Christer Nylander (L), Lotta Edholm (L), ”Lagstifta om att göra klassrummen mobilfria”, Dagens Nyheter.

Marika Lindgren Åsbrink, Fritids – underskattat medel för en jämlikare uppväxt, Dagens Samhälle.

Anna Ekström (S), Fler undersköterskor men färre influencers behövs, Dagens Samhälle.

Skolmat

Klas Sivén (MP), ”Sluta servera animaliska produkter på skolor och sjukhus”, Sydsvenskan.

Arbetsmiljö

Tor Nitzelius, Sten Svensson, AcadeMedias agerande bör prövas i domstol, Svenska Dagbladet.

Skolpolitik

Ulla Hamilton, Tobias Krantz, Barnboom och friskoledöd – en förödande kombination, Dagens Samhälle.

Johanna Jaara Åstrand, Dags att skrota skolpengen, Nya Wermlands-Tidningen.

Erica Rautila, Anette Pettersson, Inför kvalitetskrav i välfärden – inte förbud, Sundsvalls Tidning.

Anna Ekström (S), Fler undersköterskor men färre influencers behövs, Dagens Samhälle.

Våra egna kanaler

I samarbete med det statliga forskningsinstitutet RISE, och det Vinnova-finansierade projektet Makerskola, har AcadeMedia varit med och tagit fram en nätbaserad utbildning i programmering för lärare. Utbildningen riktar sig till matematiklärare på gymnasiet och grundskolans senare år. Läs mer i Programmering för lärare i samarbete med RISE.

Under hela sin lärarkarriär har Marie Sterling, lärare på Sjölins Gymnasium i Nacka, haft frågor som rör tolerans, demokratiska värderingar och medmänsklighet högt på agendan. Förra veckan fick hon ta emot Hédi Frieds lärarpris för att hon på ett föredömligt sätt jobbar med lärdomar från Förintelsens historia i sin undervisning. Läs mer i ”Det är viktigt att lyfta fram människorna bakom statistiken”.

Tvååriga Stella gör att elever på KLARA Gymnasium i Karlstad blir glada och känner sig mindre stressade. Bara genom sin närvaro skapar hon lugn och trygghet, vilket i sin tur ger förutsättningar för lärande hos de elever som går hos specialpedagog. Läs mer i Pedagoghunden Stella skapar studiero på KLARA i Karlstad.

 

Den som vill följa AcadeMedias egna nyhetsflöde under veckan kan gilla AcadeMedias Facebooksida, där publiceras alla nyheter, pressmeddelanden och blogginlägg.

#Hänt i veckan