Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Coronavirus - information

Med anledning av spridningen av coronaviruset har vi samlat AcadeMedias riktlinjer och övrig information på vår webb.
Informationen uppdateras kontinuerligt.

Läs mer om AcadeMedias riktlinjer här

Hänt i veckan – vecka 10, 2018

Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Under vinjetten Hänt i veckan sammanfattar vi varje fredag det som publicerats i media under veckan. Det som handlar om skolan i allmänhet och AcadeMedia i synnerhet. Här finns både nyheter från lokal- och riksmedia och de artiklar vi själva publicerat. Vi lyfter också fram debattartiklar som handlar om skola och utbildning.

Nyheter om skolan

Svenska Dagbladet skriver om skolsystemet i Storbritannien, som har utvecklats och tagit inspiration från det svenska skolsystemet.

Från våra verksamheter

Örebro kommun skriver om IT-Gymnasiet i Örebro som får kommunens årliga kvalitetspris. Skolan får priset för sitt systematiska arbete med att ta fram arbetssätt som ökar elevernas måluppfyllelse. I artikeln intervjuas rektor Simon Ekdahl och förstelärare Andreas Holm.

Jnytt skriver om att tre elever på Plusgymnasiet i Jönköping gått vidare till finalen i stylist-SM, som går av stapeln den 16 mars i Uddevalla.

Ung företagsamhet

Skånska Dagbladet skriver om tre elever på ProCivitas i Lund som presenterade sitt UF-företag på ungdomsmässan Entreprenörskap på riktigt.

Debatt om skolan

Betyg och bedömning

Isak Skogstad, Betygskraven i skolan knäcker våra elever, Aftonbladet.

Driftsform

Peje Emilsson, ”Vänstern har vilselett väljarna om vinstnivåerna i välfärden”, Dagens Nyheter.

Skolpolitik

Gustav Fridolin (MP), Skolan blev inte sämre när flyktingeleverna kom, Expressen.

Våra egna kanaler

Fyra elever på Plusgymnasiet i Skövde genomförde nyligen sitt arbetsplatsförlagda lärande (APL) på ett hotell i Tanzania. Nu är Manda Petersson, Lovisa Larsson, Matilda Karén och Eloise Davidsson tillbaka i Skövde med många nya erfarenheter i bagaget. Eleverna går på Plusgymnasiets hotell- och turismprogram och hotellet som de gjorde sin praktik på heter L Óasis Zanzibar. Nu har alla fyra fått erbjudanden om jobb. Läs mer i APL i Tanzania för elever på Plusgymnasiet i Skövde. Även Västgötabladet har publicerat artikeln.

I onsdags besökte Sveriges migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon Hermods i Solna. Hon var där för att titta på Hermods Sfi-verksamhet och under besöket pratade hon med både lärare och elever. Diskussionerna handlade framför allt om utbildningens betydelse för en lyckad integration. Läs mer i Migrationsministern besökte Hermods i Solna.

I höstas startade Hermods en distansutbildning till barnskötare. Utbildningen har tagits fram i samarbete med AcadeMedias förskolor och ger outbildade barnskötare rätt behörighet på bara sex månader. Nu har den första kullen på 100 medarbetare inom AcadeMedia genomfört utbildningen, och flera kommuner har fått upp ögonen för den. Läs mer i Efter ett halvår – nu har över 100 barnskötare fått sin behörighet.

 

Den som vill följa AcadeMedias egna nyhetsflöde under veckan kan gilla AcadeMedias Facebooksida, där publiceras alla nyheter, pressmeddelanden och blogginlägg.

#Hänt i veckan