Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Kris

×

Vid akut risk för liv eller hälsa – ring alltid först 112.

Krisledning AcadeMedia

Paula Hammerskog
073 334 87 50
Paula.hammerskog@academedia.se

Rutiner vid en kris/allvarlig händelse

  1. Ring din närmaste chef.
  2. Börja dokumentera det som hänt/händer.
  3. Informera AcadeMedias krisledning via telefon, sms eller mail. Försäkra dig om att meddelandet är mottaget.
  4. Samla fakta om händelsen och dokumentera kontinuerligt.
  5. Analysera situationen, till exempel möjliga och troliga händelseförlopp. (Vad kan vi göra själva? Vad behöver vi hjälp med?)
  6. Arbeta tillsammans med segmentets eller AcadeMedias krisledning. AcadeMedias krisledning måste alltid vara informerad.

“Mitt liv vore fattigare om jag inte hade valt läraryrket”

Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

För ett och ett halvt år sedan var Sebastian Frankenberg på väg hem från en arbetsdag som säljare. När han satt i bilen gick det upp för honom att det var dags att sadla om och byta yrkesbana. I dag jobbar han som lärare på LBS Kreativa Gymnasiet i Jönköping och inte en enda sekund har han ångrat det beslut han tog i november 2016.

– När jag satt där i bilen och körde kände jag att jag var klar, utmaningarna var slut. Efter en lyckad införsäljning borde jag ha känt mig stolt och energifylld, men jag var bara nöjd med att det hade gått som planerat. Det var då jag bestämde mig, berättar han.

Sebastian Frankenberg har alltid haft en känsla av att han skulle göra sig bra som lärare. Men han valde att utbilda sig till ingenjör på högskolan i Jönköping och sen bar det vidare till Chalmers i Göteborg, där han bland annat lärde sig grunderna i spelmekanik, programmering och olika bildhanteringsprogram. Efter högskolestudierna hade han många olika roller inom marknad- och försäljning.

– Jag har trivs bra på mina jobb genom åren, men när yrkeslivet börjar gå i samma spår dag ut och dag in, och när nya utmaningar uteblir, då är det dags för en förändring, säger han.

“Då kom det där adrenalinpåslaget”

Via vänners vänner blev han tipsad om en lärartjänst på LBS Kreativa Gymnasiet i Jönköping.

– Det var en tjänst som svensklärare, men den fick jag inte. Däremot sa rektorn att han behövde någon som kunde ta hand om skolans estetiska inriktningar, så jag blev erbjuden en tjänst med undervisning i framför allt bild och animation. Jag tackade ja direkt, berättar Sebastian Frankenberg.

– Där och då kände jag lycka över att ha en stor utmaning framför mig eftersom det är något som jag alltid har inspirerats av. Jag har alltid haft en känsla av att jag skulle kunna vara en bra lärare men jag hade ju inget att basera den känslan på. Snart därefter stod jag i ett klassrum framför en grupp elever och då kom det där adrenalinpåslaget jag hade saknat, jag kände “nu jävlar ska jag lösa det här!”, säger han.

“Så många möjligheter till belöning”

Efter ett och ett halvt år som lärare lever den känslan kvar inom honom. Varje dag.

– Jag hittar den överallt, jag hade faktiskt ingen aning om att läraryrket innehåller så många möjligheter till belöning. Det är något magiskt med det här yrket, varje dag lämnar jag skolan med mer energi än jag hade när jag kom dit. Det kanske låter lite klyschigt, men det är verkligen så.

– Energin får jag hela tiden, som när en elev som aldrig lämnar in uppgifter i tid plötsligt gör det, när jag kan hjälpa elever med något som gör deras dag lite lättare eller när elever frivilligt stannar kvar och jobbar efter lektionstid. Som säljare belönas man när man lyckas med en stor införsäljning men som lärare belönas man varje dag, även om belöningen ser väldigt annorlunda ut, säger Sebastian Frankenberg.

Mer utmanande för varje dag som går

En sak har han märkt sedan han började jobba som lärare – att det blir svårare för varje dag som går.

– I början tyckte jag att det var busenkelt att planera och genomföra lektioner. Jag fick elever att lyssna och lära sig. Trodde jag. Sen lärde jag mig att jag inte såg allt. Det såg ut som om eleverna lyssnade och lärde sig, men jag insåg att det inte funkar så. Ju längre jag jobbar som lärare desto mer märker jag att det finns att jobba med. Fler utmaningar, fler metoder, fler vägar att gå, berättar han.

Han tror att det finns fler människor som i dag har andra yrken som skulle bli lyckliga av att sadla om till lärare.

– Det är jag helt säker på. Många lever nog med en falsk övertygelse om att framgång enbart mäts i vilken bil som står i garaget. Men jag tror att många skulle hitta minst lika mycket belöning i läraryrket, förmodligen mer.

Nu läser han in lärarbehörigheten och när den finns på pränt blir karriärbytet än mer officiellt.

– Jag är en sökare i grunden, men för mig är det läraryrket som gäller nu, livet ut. Det finns möjligheter att göra karriär inom läraryrket också men jag stannar här på LBS tills jag känner att jag behöver nya utmaningar. Just nu har jag många utmaningar på skolan, jag behöver inte söka mig vidare för att hitta dem.

– Jag kan inte se mig själv göra något annat än detta och må lika bra samtidigt. Mitt liv vore fattigare om jag inte hade valt läraryrket, säger Sebastian Frankenberg.

#LBS Kreativa Gymnasiet