Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Kris

×

Vid akut risk för liv eller hälsa – ring alltid först 112.

Krisledning AcadeMedia

Paula Hammerskog
073 334 87 50
Paula.hammerskog@academedia.se

Rutiner vid en kris/allvarlig händelse

  1. Ring din närmaste chef.
  2. Börja dokumentera det som hänt/händer.
  3. Informera AcadeMedias krisledning via telefon, sms eller mail. Försäkra dig om att meddelandet är mottaget.
  4. Samla fakta om händelsen och dokumentera kontinuerligt.
  5. Analysera situationen, till exempel möjliga och troliga händelseförlopp. (Vad kan vi göra själva? Vad behöver vi hjälp med?)
  6. Arbeta tillsammans med segmentets eller AcadeMedias krisledning. AcadeMedias krisledning måste alltid vara informerad.

Hänt i veckan – vecka 11, 2018

Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Under vinjetten Hänt i veckan sammanfattar vi varje fredag det som publicerats i media under veckan. Det som handlar om skolan i allmänhet och AcadeMedia i synnerhet. Här finns både nyheter från lokal- och riksmedia och de artiklar vi själva publicerat. Vi lyfter också fram debattartiklar som handlar om skola och utbildning.

Nyheter om skolan

Sveriges Radio P4 Stockholm har sammanfattat vilka åtgärder Stockholm stads politiska partier vill utföra för att minska resultatskillnaderna mellan stadens skolor.

Från våra verksamheter

SvT Nyheter Västernorrland, Sveriges Radio P4 Västernorrland och Kramfors kommun skriver om NTI Gymnasiets kontakt med rymdstationen ISS.

Plusgymnasiet i Skövde satsar på att starta en ny utbildning – på handelsprogrammet. Läs mer i Falköpings Tidning.

Debatt om skolan

Kvalitet och pedagogik

Anna Ekström (S), ”Staten behöver ta ett större ansvar för gymnasieskolan”, Dagens Nyheter.

Johanna Jaara Åstrand, ”Ordning och reda räcker inte som lösning”, Svenska Dagbladet.

Läraryrket

Jan Björklund (L), Åsa Fahlén, ”Kräv att ämneslärare har minst C i ämnet de ska lära ut”, Dagens Nyheter.

Mats Rosenkvist, Ge lärarna feedback – få bättre skolresultat, Göteborgs-Posten.

Studiestöd

Martin Linder, ”Studiemedelsmiljard behövs för att utveckla yrkesverksamma”, Dagens Nyheter.

Våra ena kanaler

För ett och ett halvt år sedan var Sebastian Frankenberg på väg hem från en arbetsdag som säljare. När han satt i bilen gick det upp för honom att det var dags att sadla om och byta yrkesbana. I dag jobbar han som lärare på LBS Kreativa Gymnasiet i Jönköping och inte en enda sekund har han ångrat det beslut han tog i november 2016. Läs mer i ”Mitt liv vore fattigare om jag inte hade valt läraryrket”.

I oktober förra året fick elever på NTI Gymnasiet i Sundsvall ha direktkontakt med astronauter på den internationella rymdstationen ISS via amatörradio. Nu har eleverna fått chansen på nytt. I torsdags anropade de ISS igen och precis som förra året var det NTI Gymnasiets elever som ansvarade för att tekniken fungerar. Läs mer i NTI Gymnasiet i Sundsvall deltar i NASA-projekt.

Programmering är ett kraftfullt verktyg för att undersöka och förstå matematik. Det menar Linnéa Utterström, matematiklärare på Norrskenet i Kalix, som ingår i Pysslingen Skolor. Sedan ett år tillbaka väver hon in programmering i sin matematikundervisning. Läs mer i Bättre mattekunskaper med programmering i undervisningen.

I höstas startade Vittra Kungshagen i Nyköping ett samarbete med Mattecentrum på initiativ av förstelärarna Pernilla Forslund och Anna Dahlgren. Efter att skolan börjat samarbeta med Beppe Singer, tv-profil och ambassadör för Mattecentrum, föddes idén om att ta matematiken till fler arenor – med början i fritidshemmet. Läs mer i Matematiklåda väcker lust att lära på Vittra Kungshagen.

År 2021 ska alla skolor inom Pysslingen Skolor ha en förstelärare i matematik. Det är ett av målen med den matematikstrategi som tagits fram för att utjämna skillnader i undervisningen och få upp resultaten i ämnet. Det långsiktiga målet är att all matematikundervisning ska bygga på forskning, progression och reflektion, där elever inte begränsas av vilken årskurs de går i. Två år efter att strategin sjösattes börjar resultaten i matematik peka uppåt. Läs mer i Pysslingen Skolor tar sats för att höja resultaten i matematik.

I två dagar har elever på IT-Gymnasiet i Göteborg jobbat med att lösa FN:s globala mål för hållbar utveckling. Tillsammans med Chalmers tekniska högskola anordnar IT-Gymnasiet hackathonet “Machine learning HACK för hållbarhet”. Ett hackathon går ut på att deltagarna tillsammans ska lösa ett problem eller en utmaning under en begränsad tidsperiod. Läs mer i ITG-elever löser FN:s globala hållbarhetsmål.

 

Den som vill följa AcadeMedias egna nyhetsflöde under veckan kan gilla AcadeMedias Facebooksida, där publiceras alla nyheter, pressmeddelanden och blogginlägg.

#Hänt i veckan