Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Kris

×

Vid akut risk för liv eller hälsa – ring alltid först 112.

Krisledning AcadeMedia

Paula Hammerskog
073 334 87 50
Paula.hammerskog@academedia.se

Rutiner vid en kris/allvarlig händelse

  1. Ring din närmaste chef.
  2. Börja dokumentera det som hänt/händer.
  3. Informera AcadeMedias krisledning via telefon, sms eller mail. Försäkra dig om att meddelandet är mottaget.
  4. Samla fakta om händelsen och dokumentera kontinuerligt.
  5. Analysera situationen, till exempel möjliga och troliga händelseförlopp. (Vad kan vi göra själva? Vad behöver vi hjälp med?)
  6. Arbeta tillsammans med segmentets eller AcadeMedias krisledning. AcadeMedias krisledning måste alltid vara informerad.

Talangfabriken i hjärtat av Dalarna

Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

I Falun finns en av landets främsta talangfabriker för idrottare. Kanske är det den allra främsta sett till antalet idrotter. På Hagströmska Gymnasiet kämpar elitsatsande ungdomar från olika delar av Sverige för att uppfylla sina drömmar, samtidigt som de studerar för att ta en gymnasieexamen.

– Vi är nog Sveriges bäst rustade idrottsgymnasium, med optimala träningsmiljöer och tränare i toppklass, säger Rickard Hedlund som är biträdande rektor och ansvarig för skolans idrottsprofiler.

Många av eleverna på Hagströmska Gymnasiet i Falun tävlar redan på elitnivå i sina idrotter, och många fler kommer sannolikt att göra det i framtiden. Man kan också stoltsera med att ha en olympisk guldmedaljör bland sina alumner – Jenny Rissveds vann OS i Mountainbike i Rio de Janeiro 2016.

Rickard Hedlund
Rickard Hedlund

Skolan har etablerat sig som en bra grogrund för unga som vill satsa mot eliten utan att behöva prioritera bort sin gymnasieutbildning. Här erbjuds både yrkesprogram och teoretiska utbildningar. Runt 470 av skolans 660 elever har ett idrottstillval vilket innebär tio timmar schemalagd specialträning varje vecka. Totalt utövas 25 olika idrotter i skolans regi varav 16 är ordinarie tillval.

– Innebandyn är störst med cirka 130 elever och det är väl naturligt med tanke på hur stor innebandyn är här. Näst störst är cyklingen och inom den finns flera olika discipliner, som exempelvis velodromcykling. Vi äger faktiskt Sveriges enda inomhus-velodrom, berättar Rickard Hedlund.

Viktiga med lokala samarbeten

Rickard Hedlund är en av skolans riktiga eldsjälar. Han har varit med och byggt upp idrottsprofilerna på Hagströmska och har själv vunnit flera SM-guld i innebandy med IBF Falun, vars prisskåp innehåller både nationella och internationella pokaler. I dag ingår han i tränarstaben för IBF:s elitlag för herrar som snart ska spela SM-semifinal.

Att ha det övergripande ansvaret för 16 idrottsprofiler är som att lägga ett gigantiskt pussel – där en del bitar kan se olika ut från år till år.

– Det gäller att hålla igång många samarbeten eftersom nästan alla våra idrotter är kopplade till lokala idrottsföreningar. Totalt har vi ett 30-tal tränare knutna till skolan, varav många är framstående i sina idrotter. Att vi jobbar tillsammans med idrottsföreningarna är givetvis en av framgångsfaktorerna, säger han.

220 inflyttade eleverHagströmska_hockey

Utöver de 16 ordinarie idrottsprofilerna har elever även möjlighet att få skräddarsydd träning i andra idrotter.

– Jag brukar säga att vi har svart bälte i individuella lösningar. Alla elever har dessutom en individuell utvecklingsplan kopplad till sin idrott, även de som går lagidrotter som fotboll och innebandy, säger Rickard Hedlund.

Många elever flyttar till Falun från andra kommuner för att gå på Hagströmska. Det innebär att pusslet får ytterligare en pusselbit – boendet.

– Ungefär 220 av våra elever är inflyttade från andra orter och för att lösa det har vi en som jobbar som boendeansvarig. Eleverna bor tillsammans i lägenheter och vi har samarbeten med lokala hyresvärdar. Som sagt, det är ett stort pussel som ska läggas, säger Rickard Hedlund.

”Omgiven av mina idoler”

En av de elever som har flyttat till Falun bara för att gå på Hagströmska Gymnasiet är Anton Månsson från Stockholm. Han läser andra året på det samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteendevetenskap. Som idrottsinriktning har han valt innebandy och på planen hittar man honom i målet.

– För mig har detta varit en dröm. Jag hörde talas om Hagströmska när jag var här på innebandyturneringar och jag insåg att det var här jag ville gå. Jag trivs fantastiskt bra på skolan och får utvecklas under ledning av de bästa tränarna. Jag är ju omgiven av mina idoler, idrottare som jag ser upp till säger han.

Hagströmska_cykel3Anton Månsson är, precis som många andra elever på skolan, tydlig med vart han vill.

– Mitt mål är att spela i den svenska Superligan, i IBF Falun som är Sveriges och världens bästa innebandylag.

”Skolan kommer först”

Elin Petterson från Örebro går också i tvåan på Hagströmska i Falun, men hon läser på det naturvetenskapliga programmet. När det är idrott på schemat håller hon till i skidbacken och hennes mål är att tävla på elitnivå i alpint.

– Det är väldigt kul att så många elever på skolan satsar på sina idrotter. Det är inspirerande och det gör att vi har något gemensamt. Mitt mål är att bli en toppåkare i Sverige, säger hon.

Att kombinera en elitsatsning med gymnasiestudier är krävande.

– Det är rätt tufft men det går. De flesta som går här är disciplinerade men om man halkar efter i det vanliga skolarbetet så prioriteras det upp, då får träningen stå åt sidan. Att studierna kommer först är skolan tydlig med och mentorerna har koll på hur det går för oss. Vi som går alpint är iväg rätt mycket på vintern och det händer att tränarna tar med sig proven så att vi får göra dem på kvällarna, berättar Elin Petterson.

– Det funkar väldigt bra, tränarna och lärarna samspelar med varandra. Och jag tycker att det är bra att man måste prioritera skolan för att få träna, säger Anton Månsson.

”Harmoni mellan skola och idrott”

Att studierna kommer först råder det ingen tvekan om. Tränarna är i många fall dessutom elevernas mentorer, vilket innebär att de har god koll på hur det går för dem i skolan.

– Skolan är basen i vår verksamhet. När eleverna har träningstid har vi även “pluggstugor” för dem som behöver jobba ikapp, eller skapa sig ett försprång inför en tävling de ska iväg på. Vårt mål är att alla elever ska ha hög måluppfyllelse i alla kurser. Vi tror på en harmoni mellan skola och idrott, säger Rickard Hedlund.Hagströmska_innebandy

Den som åker runt bland Faluns idrottsanläggningar kan inte missa att Hagströmska är en central del i kommunens idrottsliv. I hockeyhallen, innebandyhallen, cykelhallen och de flesta andra idrottshallar ser man elever med Hagströmska Gymnasiet skrivet på träningskläderna. Att skolan har en så tydlig idrottsprofil påverkar även övriga delar av verksamheten.

– Det innebär bland annat att vi blandar årskurser på ett sätt som andra skolor kanske inte gör. Eleverna tränar ju sin idrott tillsammans med elever från andra program och årskurser, det skapar trygghet och en god stämning på skolan, säger Rickard Hedlund.

Av de 470 elever som valt en idrottsprofil satsar inte alla på att nå yttersta världseliten i sin idrott. Det är inget krav för att gå på Hagströmska.

– Nej, det är blandat. Många elitsatsar och en del tävlar på högsta nivå redan idag, men vi anpassar utbildningarna efter elevernas nivå och ambitioner. Men för den som verkligen vill satsa på sin idrott, och gå hela vägen, kan vi erbjuda en riktigt bra grogrund, säger Rickard Hedlund.

##Talangfabriken #Falun #Hagströmska Gymnasiet