Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Hänt i veckan – Almedalsspecial 2018

Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Under vinjetten Hänt i veckan sammanfattar vi varje fredag det som publicerats i media under veckan. Det som handlar om skolan i allmänhet och AcadeMedia i synnerhet. Här finns både nyheter från lokal- och riksmedia och de artiklar vi själva publicerat. Vi lyfter också fram debattartiklar som handlar om skola och utbildning.

Den här veckan sammanfattar vi det vi publicerat under politikerveckan i Almedalen. Därefter tar Hänt i veckan sommarlov och är tillbaka till skolstarten. Under sommaren kan du följa oss på webben och vår Facebooksida, som uppdateras kontinuerligt.

Inför Almedalen

I vår inledande artikel inför Almedalen fick våra medarbetare som deltog på olika seminarier svara på tre frågor. Läs mer i AcadeMedia lyfter utbildningsfrågor under Almedalsveckan.

Måndag

Målet är att alla som går i någon av AcadeMedias förskolor, skolor eller vuxenutbildningar ska klara sina studier. Starka, ödmjuka och kunniga ledare är en förutsättning för att lyckas med det. Marcus Strömberg, VD på AcadeMedia, inledde sin Almedalsvecka med att stå på scen under rubriken ”Är det svenska ledarskapet en exportframgång?”. Läs mer i Stark och ödmjuk.

Vad kan robotar göra för att förbättra undervisningen i skolan? Roboten Elias berättar själv: ”Jag är bra på att repetera saker med elever eftersom jag inte tappar tålamodet, men jag är dålig på att läsa av deras känslor”. Elias sammanfattar ganska bra vad seminariet ”Kan en en robot sköta undervisningen? Artificiell intelligens i skolans värld” kom att handla om. Läs mer i Blink, pip och bättre undervisning.

Segregationen i samhället ökar. Det betyder även att segregationen inom skolan ökar. Samtidigt är det stor brist på lärare, så många som 80 000 nya lärare behövs de närmaste åren. ”Vi saknar redan idag väldigt många lärare. Och värre blir det”, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket. Läs mer i Segregation och lärarbrist – hur gör vi?

Gemensam kö, samordnad antagning och antagningsprinciper som skapar förtroende för kösystemet och antagningen till grundskolan. Det är tre viktiga åtgärder för att skapa en mer rättvis antagning till landets grundskolor, enligt AcadeMedias VD Marcus Strömberg. Läs mer och se Dagens Samhälles intervju med Marcus i Så kan skolvalssystemet göras om för ökad jämlikhet.

Den ene är VD för en börsnoterad utbildningskoncern. Den andre socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen i Norrköping och utredare av gymnasieskolan. I den politiska debatten låter det som om Marcus Strömberg och Lars Stjernkvist borde befinna sig på olika planeter. Det gör de inte. De står i stället tillsammans på det stora segelfartyget Älva som ägs av friskolan Marina Läroverket. Och debatterar segregation, skolköer, politik och om det är en bra idé att skapa stora gymnasiecampus. Läs mer i En lektion i konsten att hitta varandra.

Kan vi med mera veganskt på menyn även göra skolmaten bättre och samtidigt billigare? Många konkreta tips delades när Rickard Lundberg, måltidschef på AcadeMedia, deltog i en paneldebatt om vegetarisk mat i skolan tillsammans med bland andra Sara Jervfors, kostchef i Södertälje kommun, Lina Hultqvist, ordförande för Sveriges elevkårer och Gustaf Johansson, veganentreprenör och matbloggare. Läs mer i Vilka är fördelarna med vego i skolan?

Tisdag

”Det fria skolvalet är bra, men det behöver reformeras. Jag tror att vi ska införa ett obligatoriskt, eller som jag vill kalla det, allmänt skolval. Jag vill också ha en gemensam kö, det fungerar på gymnasiet och det vore bra även i grundskolan. Sedan måste vi hantera frågan om skolor med extremt långa köer, det system vi har idag när du till vissa skolor måste skriva in barnen samma dag de föds är inte sunt.” Så säger Marcus Strömberg, VD på AcadeMedia. På tisdagseftermiddagen var han en av paneldeltagarna vid seminariet ”Obligatoriskt skolval – så kan vi få alla föräldrar att välja skola”. Läs mer i Ska alla välja skola?

Almedalsveckan är mycket mer än partiledartal och seminarier. På Almedalen möts man. Just möjligheten till både formella och informella möten är huvudskälet till att Susanne Christenson och Christine Kastner Johnsson från Praktiska Gymnasiet är i Visby. Läs mer i Alla vill prata om lärlingar.

Kan fjärrundervisning vara ett nytt sätt för att fler elever ska utbildas av behöriga lärare? Kan vi rekrytera behöriga lärare från andra länder? På Friskolornas Riksförbund seminarium ”Det är lärarkris – så ökar vi tillgången till bra lärare” diskuterades hur bland annat digitaliseringen kan bidra till att fler elever undervisas av riktigt bra lärare. Läs mer i Vad kan vi göra för att lösa lärarbristen?

Onsdag

”Vi behöver sluta göra bra saker för att i stället börja göra rätt saker utifrån vårt främsta uppdrag. Alltså vårt moraliska imperativ. Alla elever ska i mål!” Orden är Ellen Lindqvists, skolchef för IT-gymnasiet och NTI-gymnasiet med totalt 26 skolor runt om i Sverige. Hon, och hennes kollega med samma titel, Sarah Stridfeldt, höll på onsdagsmorgonen ett seminarium om praktiknära forskning på politikerveckan i Almedalen. Seminariet handlade om att all utbildning ska vila på vetenskaplig grund, frågan här var hur forskningen kan bidra till bättre måluppfyllelse. Läs mer i Det är allas vårt ansvar att eleverna lyckas.

Har skolan blivit en plats där bara två tredjedelar lyckas? På onsdagsförmiddagen ordnade Lärarnas Riksförbund ett seminarium på temat ”Politiken sviker skolan – och en tredjedel av eleverna”. I panelen fanns bland andra utbildningsminister Gustav Fridolin (Mp), Jan Björklund, partiledare för Liberalerna, Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén och AcadeMedias VD Marcus Strömberg. Läs mer i En tredjedel misslyckas – så får det inte vara!

 

Den som vill följa AcadeMedias egna nyhetsflöde under veckan kan gilla AcadeMedias Facebooksida, där publiceras alla nyheter, pressmeddelanden och blogginlägg.

#Hänt i veckan