Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Coronavirus - information

Med anledning av spridningen av coronaviruset har vi samlat AcadeMedias riktlinjer och övrig information på vår webb.
Informationen uppdateras kontinuerligt.

Läs mer om AcadeMedias riktlinjer här

Hänt i veckan – vecka 45, 2018

Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Under vinjetten Hänt i veckan sammanfattar vi varje fredag det som publicerats i media under veckan. Det som handlar om skolan i allmänhet och AcadeMedia i synnerhet. Här finns både nyheter från lokal- och riksmedia och de artiklar vi själva publicerat. Vi lyfter också fram debattartiklar som handlar om skola och utbildning.

Från våra verksamheter

Sveriges Radio P4 Dalarna har ett inslag om Rytmus i Borlänge som sätter upp en musikal med hjälp av Gustaf Norén.

Bohusläningen skriver om Drottning Blankas Gymnasieskola i Uddevalla som kan behöva byta lokaler.

SvT Nyheter Småland skriver om att Växjö kommun höjer ersättningen för vuxenutbildning. Patrik Hellberg, utbildningsdirektör på Eductus, uttalar sig i artikeln.

Debatt om skolan

Läraryrket

Jonas Nilsson, Vi måste prata om det fantastiska med skolan, Expressen.

Pedagogik och undervisning

Johanna Ragnartz, Låt alla skolor arbeta med hållbar utveckling, Dagens Samhälle.

Isak Skogstad, ”Strategin för digitalisering i skolan måste stoppas”, Dagens Nyheter.

Välja skola

Anna Gillek, Johan Olsson, Därför ska du som förälder utmana ditt barns gymnasieval, Bohusläningen.

Vuxenutbildning

Johanna Jaara Åstrand, Politiker – inse potentialen i Komvux, Dagens Samhälle.

Våra egna kanaler

Vill du lära dig med om språkutvecklande arbetssätt i skolan, och ta del av aktuell forskning om språkets betydelse för kunskapsinhämtning? Då ska du ringa in torsdagen den 15 november i kalendern. AcadeMedia och Gleerups utbildning bjuder in till seminarium (TeachMeet) i nyöppnade Vercity i Nacka. Föreläsare är Maria Bivesjö, utvecklingsstrateg på AcadeMedia och Lotta Persson, processledare på Gleerups utbildning. Läs mer i TeachMeet: Seminarium om språkutvecklande arbetssätt.

I tisdags presenterade Livsmedelsverket sina nya råd kring skolmåltider. Fokus ligger på miljö och hållbarhet och att skolmåltiderna ska kunna användas som ett sätt att få in de globala målen om hållbar utveckling (Agenda 2030)  i elevernas vardag. De nya råden från Livsmedelsverket handlar bland annat om att skolor bör servera mindre kött och att eleverna ska få tid att äta i lugn och ro. Läs mer i ”Bra med nya råd kring skolmåltider”.

Att styrketräning gör oss fysiskt starkare är självklart. Inte lika många vet vad mental styrketräning är.
– Ingen är oberörd av psykisk ohälsa, det är en stor samhällsutmaning och många står utan verktyg för att hantera problemen, sa Marcus Strömberg, vd på AcadeMedia, när han i tisdags inledde en föreläsning på temat tillsammans med Jana Söderberg. Läs mer i Träna dina mentala muskler.

I den sjätte delen av gymnasiets utvecklingsblogg skriver Maria Bivesjö, utvecklingsstrateg på AcadeMedias gymnasieskolor, om ett besök på Didaktus Jakobsberg. En av lärarna på skolan har tagit fram ett nytt sätt att undervisa i matematik. Läs mer i Nyskapande matematik på Didaktus Jakobsberg.

Nu ska fler elever få upp ögonen för vilka karriärmöjligheter som finns inom ingenjörsyrket och den svenska stålindustrin. Det är åtminstone tanken med Järnkoll – ett samarbete mellan branschorganisationen Jernkontoret och utvalda partnerskolor. Satsningen riktar sig till gymnasieelever som läser program med inriktningarna naturvetenskap och teknik, och en av de utvalda skolorna är NTI Vetenskapsgymnasiet i Stockholm. Läs mer i Nytt samarbete ska ge elever järnkoll på stålindustrin.

 

Den som vill följa AcadeMedias egna nyhetsflöde under veckan kan gilla AcadeMedias Facebooksida, där publiceras alla nyheter, pressmeddelanden och blogginlägg.

#Hänt i veckan