Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Hänt i veckan – vecka 46, 2018

Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Under vinjetten Hänt i veckan sammanfattar vi varje fredag det som publicerats i media under veckan. Det som handlar om skolan i allmänhet och AcadeMedia i synnerhet. Här finns både nyheter från lokal- och riksmedia och de artiklar vi själva publicerat. Vi lyfter också fram debattartiklar som handlar om skola och utbildning.

Från våra verksamheter

Östra Småland Nyheterna skriver om Praktiska Gymnasiet i Kalmar, där eleverna själva renoverar matsalen.

NTI Gymnasiet startar en ny skola i Helsingborg. I en artikel i 24Helsingborg berättar Ellen Lindqvist, skolchef för NTI Gymnasiet, om vilka utbildningar som den nya skolan kommer att erbjuda.

Göteborg Direkt skriver om LBS Kreativa Gymnasiets e-sportutbildning. Rektor Josefin Claesson och en av skolans elever berättar om e-sportinriktningen.

Debatt om skolan

Vuxenutbildning

Christer Hammar, chef för AcadeMedias vuxenutbildningssegment, med flera, Arbetsförmedlingen prioriterar fel, Dagens Industri.

Yrkesutbildning

Bo Berntsson, rektor på Framtidsgymnasiet i Kristianstad, Väljer byggföretagen bort elever med utländsk bakgrund?, Kristianstadsbladet.

Betyg och bedömning

Helena Forsman Lund, Anna Musikka, Detta är lärarnas jobb, Uppsala Nya Tidning.

Skolmiljö och arbetsmiljö

Isak Skogstad, ”Stöket i skolan riskerar att stå oss dyrt”, SvT Nyheter.

Våra egna kanaler

”Vår klass är väldigt blandad, vi kommer från både Rinkeby och Lidingö. Jag bor själv i en förort som ofta beskrivs på ett negativt sätt i media och det känns bra att få ge mitt perspektiv när vi diskuterar på lektionerna.” Orden kommer från Lava Sabir, en av många elever som läser kriminologiprofilen på Drottning Blankas Gymnasieskola i Stockholm. Intresset för inriktningen har vuxit kraftigt de senaste åren, och i Många perspektiv på Drottning Blankas kriminologiprofil kan du läsa mer om utbildningen.

Måste företagen själva ta över vidareutbildningen för att garantera den nödvändiga kompetensen, och hur ska de kunna hitta rätt kompetens? Vad har skolan för roll i det livslånga lärandet? Det var några av frågorna som diskuterades på IVA:s (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin) lunchseminarium under måndagen. AcadeMedias VD Marcus Strömberg deltog tillsammans med bland andra ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson, Vattenfalls VD Magnus Hall, Linneuniversitetets rektor Peter Aronsson, IVA:s VD Tuula Teeri och Vironovas VD Mohammed Homman. Läs mer i ”Hög tid för en ny lärarutbildning”.

Nästa höst växer NTI Gymnasiet och NTI Vetenskapsgymnasiet med tre nya skolor – i Helsingborg, Nacka och Solna. Skolorna kommer att vara specialiserade inom teknik och naturvetenskap. Läs mer i NTI Gymnasiet startar tre nya skolor till hösten 2019.

 

Den som vill följa AcadeMedias egna nyhetsflöde under veckan kan gilla AcadeMedias Facebooksida, där publiceras alla nyheter, pressmeddelanden och blogginlägg.

#Hänt i veckan