Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Coronavirus - information

Med anledning av spridningen av coronaviruset har vi samlat AcadeMedias riktlinjer och övrig information på vår webb.
Informationen uppdateras kontinuerligt.

Läs mer om AcadeMedias riktlinjer här

Vad gäller när corona-restriktionerna lättar?

Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Den 29 september lättar i stort sett alla restriktioner. Vad kommer det innebära i praktiken? Vi har pratat med Paula Hammerskog, corona-ansvarig på AcadeMedia.

Vad gäller från 29 september?

I princip alla restriktioner som fanns kvar kommer att tas bort nu, vi kan ha öppna hus, det går att hämta och lämna inne på förskolan, och vi kan ha möten som vanligt. Det betyder inte att vi måste ha det, många kommer helt säkert att ta ett steg i sänder tillbaka mot normalläget. Och det är fortfarande viktigt att stanna hemma när man är sjuk, samt testa sig om man har symtom som tyder på covid-19. Sedan hoppas vi naturligtvis att alla som kan vaccinerar sig.

Tar vi bort alla anpassningar och kör helt som vanligt nu?

Inte riktigt, vi lever fortfarande i en pandemi. Folkhälsomyndigheten säger att anpassningar som inte har så stor påverkan på barns och ungdomars välbefinnande, eller på den pedagogiska verksamheten, kan vara kvar. Det är en klok skrivning, anpassningar som kan hjälpa till att hålla oss friska, och som inte påverkar särskilt mycket, är ju bra att behålla. Vad som behålls, och vad man släpper på, avgörs, av den som är ansvarig för verksamheten, alltså rektor i samarbete med skolchef.

Vad innebär det här för mig som medarbetare?

Jag tror det viktigaste är att vi kan sänka axlarna lite. Risken för smitta har minskat i och med att så många vaccinerat sig. Rent praktiskt betyder det att vi inte har så många begränsande regler att hålla oss till, vi kan använda vårt eget omdöme i många beslut. Vi måste också ha hög beredskap för lokala smittutbrott. På AcadeMedias medarbetarwebb finns aktuella riktlinjer och frågor och svar kvar.

Vad undrar medarbetare och chefer just nu?

Jag får en del frågor om hur man ska hantera övergången till det nya normala. Det handlar om allt från hur man ska tänka kring öppet hus och föräldramöten till hur man ska förhålla sig till rekommendationerna för ovaccinerade. Det finns en rätt stor oro för att det går för fort, vi går från att ha rätt många restriktioner till knappt några i ett enda steg. Jag känner lite likadant själv, vill jag stå och trängas i en kö? Eller en hiss? Jag är inte helt säker på det. Samtidigt är coronaviruset något vi måste leva med framöver, jag tror att de flesta av oss kommer att vänja oss vid, och vara tacksamma för, att vi kan leva ungefär som vanligt igen.

Hur ska man resonera kring öppet hus, föräldramöten och andra möten där många träffas?

Från och med den 29 september får sådana möten genomföras fysiskt. Samtidigt har vi lärt oss mycket under pandemin, vissa möten kan till och med bli mer effektiva digitalt.

Om man har fysiska möten bör man påminna om att enbart symtomfria personer får vara på plats, har man symtom stannar man hemma. Har man öppet hus kan man exempelvis sprida ut antalet besökare på flera tillfällen, kanske kan man ha två föräldramöten där ett är digitalt och ett på plats.

Vad har förvånat dig mest under pandemin?

Samma sak som gjort mig mest imponerad. Den enorma förmågan att göra rätt och göra det bra. Pandemin har haft stor inverkan på både vårt yrkesliv och vårt privatliv, det har varit mycket rädsla och oro, samtidigt har det funnits en så stark vilja att göra rätt, och att se till att det blir bra trots helt nya förutsättningar. Väldigt få har tagit genvägar.

Vad ser du fram emot?

Att besöka skolor. Jag är normalt ute på skolor väldigt ofta, under pandemin jag bara åkt ut om det varit absolut nödvändigt. Att träffa elever och medarbetare ute på våra skolor är basen i mitt jobb, utan den insikten jag får där, och den energin det ger, skulle jag tröttna på mitt jobb rätt fort. Kontoret i all ära, men det är ju inte där de viktiga sakerna händer.