Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

#itdirekt

Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Välkommen till AcadeMedia IT

Nu får du ännu bättre hjälp med dina IT-frågor om du loggar in på servicewebben. Där har vi samlat allt som rör IT – guider, felanmälan, information om driftstörningar och beställningar. Där kan du enkelt söka efter svaret på din fråga. Hittar du inte svaret registrerar du ett ärende så får du svar så snart som möjligt.

På servicewebben loggar du in med de uppgifter du har till ditt vanliga konto. De är oftast samma som de du har för exempelvis din arbetsdator, Schoolsoft eller mailkonto. Om du saknar eller har glömt dina inloggningsuppgifter kontakta din närmaste chef.

Du kan fortsatt ringa till IT-support på telefon 0771 – 79 44 00 och chatta med oss vardagar från kl 08.00 till 17.00. Chatten startar du på servicewebben.

 • Single sign-on: Gymnasieskolor

  För att förenkla för användarna inför AcadeMedia Single Sign-on för gymnasieskolorna. Det innebär att man använder samma användarnamn och lösenord för att nå e-post, Schoolsoft, Google med mera. Här kan du hämta guider som både medarbetare och elever kan använda. Det är:

  • En användarguide per varumärke
  • En guide om vår kontowebb
  • Information till skol- och googleadministratörer.

  Kontowebben

  Information till administratörer

  Rytmus

  ProCivitas

  Plusgymnasiet

  NTI-Gymnasiet

  Mikael Elias Gymnasium

  LBS Kreativa Gymnasiet

  KLARA Gymnasium och SIR

  IT-Gymnasiet

  Framtidsgymnasiet

  Didaktus

  Drottning Blankas Gymnasieskola

  Felanmälning vid tekniska problem sker till AcadeMedia IT-support.
  Frågor om funktioner besvaras per mail: per.melin@academedia.se.


  https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/sso/
 • Single sign-on: För- och grundskolor
  • Single sign-on: Pysslingen

   För att förenkla för användarna inför AcadeMedia Single Sign-on för för- och grundskolorna. Det innebär att man använder samma användarnamn och lösenord för att nå e-post, Schoolsoft, Google med mera.

   • En användarguide för Pysslingen
   • En guide om vår kontowebb

   Pysslingen- Single Sign-on

   Kontowebben

   Felanmälning vid tekniska problem sker till AcadeMedia IT-support.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/single-sign-on-for-och-grundskolor/single-sign-on-pysslingen/
  • Single sign-on: Vittra

   För att förenkla för användarna inför AcadeMedia Single Sign-on för för- och grundskolorna. Det innebär att man använder samma användarnamn och lösenord för att nå e-post, Schoolsoft, Google med mera.

   • En användarguide för Vittra
   • En guide om vår kontowebb

   Vittra – Single sign-on

   Kontowebben

   Felanmälning vid tekniska problem sker till AcadeMedia IT-support.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/single-sign-on-for-och-grundskolor/single-sign-on-vittra/
 • Ny på jobbet

  Välkommen till AcadeMedia!
  Lösenord
  Det första du behöver för att komma igång är ditt användarnamn och lösenord. Dessa uppgifter används för att logga in på en rad olika platser, till exempel i arbetsdatorn, E-posten, medarbetarwebben, Vuxnet, Pyssnet, SchoolSoft, fjärrskrivbordet och så vidare.

  • Använder du SchoolSoft får du användarnamn och ett tillfälligt lösenord från SchoolSoftadministratören.
  • Om du inte använder SchoolSoft får du användarnamn och ett tillfälligt lösenord av din närmaste chef.

  Lösenordet måste bytas var fjärde månad. Det görs inga undantag från denna regel. Du kommer att få en påminnelse när du behöver byta lösenord.

  • SchoolSoftanvändare byter lösenordet inne i SchoolSoft eller talar med SchoolSoftadmininstratören.
  • Om du inte använder SchoolSoft klickar du här eller kontaktar AcadeMedia IT.

  Exempel på användarnamn, Anna.andersson12. Siffran betyder att det finnas flera med samma namn inom koncernen. Strukturen är förnamn.efternamn

  Epost
  Nu när du har ditt användarnamn och lösenord är det dags att komma igång med e-post i din dator. Din PC eller Mac ska vara utrustad med programmet Outlook. När du öppnar det för första gången kommer du bli ombedd att fylla i dessa uppgifter.

  • E-postadress: Här skriver du ”förnamn.efternamn@learnet.se”. Då får automatiskt rätt E-postadress. Skriver du in hela e-postadressen, inklusive @pysslingen.se, @dbgy.se, @hermods.se och så vidare, kommer det däremot inte att fungera.
  • Detta är det som du fått av din chef eller SchoolSoftadministratör.

  Behöver du komma åt din e-post från en annan dator än din arbetsdator är webbmailen enklast. Den kommer du åt genom att klicka här. Du använder samma inloggningsuppgifter som ovan.

  Kom åt jobbet hemma med VPN
  Om du har tänkt att arbeta hemifrån eller på ett nätverk som inte tillhör AcadeMedia kan det vara bra att installera VPN. Klicka på den länk som stämmer med ditt operativsystem.

  VPN för PC – Windows

  VPN för Mac – OS X

  Installationsfilen lägger sig i ”hämtade filer” dubbelklicka på den och sedan klickar du på ”Next” tills programmet är installerat.

  På en PC lägger sig programmet längst ner till höger, på en Mac uppe till höger. Symbolen för programmet är ett stort S

  I programmet klickar du på + och skriver sedan in ”Name: VPN” samt ”Server URL: vpn.academedia.se” klicka sedan på ADD.

  Nu är du nästan klar. Nästa steg behöver du göra när du är uppkopplad på ett annat nätverk än AcadeMedias (hemma, eller på annan plats). Klicka på ikonen för VPN, sedan på ”Connect” och välj AcadeMedia AD. Sedan loggar du in med förnamn.efternamn, fast denna gång utan @learnet.se och ditt vanliga lösenord.

  Skrivare
  Vill du även lägga till skrivare rekommenderar vi att du läser den specifika skrivarguiden som finns längre ner på denna sida.


  https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/ny-pa-jobbet/
 • Ändra eller återställ lösenordet
  • Ändra eller återställ lösenordet (för dig utan SchoolSoft)

   Denna guide för lösenordsbyte gäller det lösenord som är kopplat till ”förnamn.efternamn@learnet.se”. Det användas främst till datorinloggning, E-posten, medarbetarwebben och fjärrskrivbordet. Guiden gäller dig som inte har lösenord via SchoolSoft.

   Våra användarnamn är uppbyggda enligt strukturen förnamn.efternamn. Har du en siffra efter ditt efternamn beror det på att det finns fler personer med samma namn inom koncernen. Ett exempel på det är Anna.Andersson12.

   Våra lösenord ska bytas var fjärde månad. En vecka innan ditt lösenord går ut får du ett mail som påminnelse. Du kan följa instruktionerna i mailet, alternativt följer du den här länken: lösenordsportalen.

   Har du glömt ditt lösenord, eller missat att byta i tid, kontaktar AcadeMedia IT. Du måste göra det via telefon, eftersom alla andra kontaktvägar kräver att du är inloggad. Du når oss på 0771-79 44 00.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/andra-eller-aterstall-losenordet/losenordsportalen-obs-inte-schoolsoft-anvandare/
  • Ändra eller återställ lösenordet (SchoolSoftanvändare)

   Denna guide är för dig som använder Schoolsoft. Du kan också vända dig till SchoolSoftadministratören på din arbetsplats för hjälp och information.

   Lösenordet du använder i SchoolSoft är samma som till bland annat e-posten, medarbetarwebben, fjärrskrivbordet. När du återställer eller ändrar lösenordet i SchoolSoft ändras det automatiskt även för övriga inloggningar.

   Ändra lösenord
   När du är inloggad på SchoolSoft finns det en rubrik högst upp på sidan som heter ”Min Profil”. Du klickar där, och scrollar du längst ner på sidan där du hittar följande fält som du fyller i.

   1. Gammalt lösenord
   2. Nytt lösenord
   3. Bekräfta lösenord

   Efter du fyllt i dessa uppgifter klickar du på ”Spara”. Nu har lösenordet ändras för SchoolSoft och för övriga system. Många gymnasieskolor har Single Sign-On, Det vill säga bytet av lösenord i Schoolsoft slår även igenom för ditt Googlekonto. Om du är osäker hur det fungerar på din skola, prata med din skoladministratör.

   Glömt Lösenord
   Har du glömt ditt lösenord måste du vända dig till SchoolSoftadministratören på enheten där du arbetar för att få ett nytt lösenord. Du kan tyvärr inte vända dig till AcadeMedia IT i denna fråga.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/andra-eller-aterstall-losenordet/byte-av-losenord-schoolsoft-anvandare/
 • E-post i datorn
  • Logga in på webbmailen (PC & Mac)

   Många tycker att det snabbaste och enklaste sättet att komma åt E-post är via webbmailen. Det fungerar bra både via PC och Mac. Inga förinställningar behövs, det fungerar direkt. Webbmailen innehåller dock inte alla de funktioner som den Outlook som installeras i datorn har, men alla grundläggande funktioner finns.

   Klicka på följande länk. Logga in med ditt vanliga användarnamn och lösenord.

   Användarnamnet är normalt uppbyggt enligt förnamn.efternamn (anna.andersson). Om det finns flera med samma namn inom koncernen läggs det till en siffra (anna.andersson12).


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/epost-i-datorn-och-mobilen-samt-outlook-funktioner/logga-in-pa-webbmailen-pc-mac/
  • Lägg till E-postkonto (PC)

   Om du har fått din egen arbetsdator rekommenderar vi att du lägger till ditt E-postkonto i E-postprogrammet som är installerat på din dator. Du hittar det genom att använda sökmenyn nere till vänster på skrivbordet. Där söker du efter Outlook och klickar på ikonen.

   1. Det första du gör är att klicka på ”Nästa” tills du kommer till det steg där du måste fylla i rätt information för att komma vidare.

   2. Ditt namn: För Efternamn (Anna Andersson)

   3. E-postadress: för.efternamn@exempel.se (Anna.andersson@verksamhetsnamn.se, t.ex. @pysslingen.se, @hermods.se, @dbgy.se och så vidare.)

   4. Lösenord & Ange lösenord igen: Ditt personliga lösenord (Detta är det lösenord du använder för att logga in på datorn, medarbetarwebben och så vidare.)

   5. Du kommer nu mötas av ytterligare en inloggningsruta, där skriver du för.efternamn@learnet.se och ditt personliga lösenord. (anna.andersson@learnet.se, tänk på att du kan ha en siffra i användarnamnet eftersom det kan finnas flera med samma namn inom andra delar av koncernen.)

   Nu bör kontot vara klart att använda. det kan ibland ta någon minut innan alla mail dyker upp. Om du misstänker att något gått fel, ta kontakt med oss på AcadeMedia IT så hjälper vi dig vidare.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/epost-i-datorn-och-mobilen-samt-outlook-funktioner/lagg-till-e-postkonto-pc/
  • Lägg till E-postkonto (Mac)

   Om du har fått din egen arbetsdator rekommenderar vi att du lägger till ditt e-postkonto i Outlook, E-postprogrammet som är installerat på din dator. Du hittar det genom att använda sökmenyn uppe till höger på skrivbordet, klicka på förstoringsglaset (ikonen för sökmenyn). Skriv ”Outlook” i rutan som kommer upp, klicka på returtangenten (alternativt dubbelklicka på raden i sökningen där det står Outlook) och du hittar rätt.

   När Outlook startat kommer det att stå Outlook längst upp till vänster bredvid Apple-loggan. Klicka där och välj ”Inställningar”. Nu kommer det dyka upp en ruta i mitten av skärmen, där väljer du ”Konto”, det är den andra ikonen på första raden i inställningsmenyn.

   Här kommer du att mötas av några olika alternativ, välj ”Exchange eller Office 365”

   Skriv sedan in följande:
   1. E-postadress: för.efternamn@exempel.se (Anna.andersson@verksamhetsnamn.se, t.ex. @pysslingen.se, @hermods.se, @dbgy.se och så vidare.)

   2. Användarnamn och lösenord (Denna är förinställd som standard, så du behöver inte ändra något här.)

   3. Användarnamn: Här skriver du för.efternamn@learnet.se (anna.andersson@learnet.se, tänk på att du kan ha en siffra i användarnamnet eftersom det kan finnas flera med samma namn inom andra delar av koncernen.)

   4. Lösenord: Ditt personliga lösenord (Detta är det lösenord du använder för att logga in på Outlook e-posten, medarbetarwebben och så vidare.)

   5. Avmarkera ”Konfigurera automatiskt” då kommer en extra rad som heter ”Server” att visas.

   6. Server: outlook.office365.com

   7. Klicka sedan ”Lägg till konto”. Nu får du upp en till ruta, klicka på ”Tillåt”.

   Nu bör kontot vara klart att använda. Det kan ibland ta någon minut innan alla mail dyker upp. Om du misstänker att något gått fel, ta kontakt med oss på AcadeMedia IT så hjälper vi dig vidare.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/epost-i-datorn-och-mobilen-samt-outlook-funktioner/lagg-till-e-postkonto-mac/
 • E-post i mobilen

  Oavsett vilken typ av mobil du har finns det alltid flera olika sätt att lägga till e-post i den. Ofta måste du konfigurera kontot på egen hand, utseendet kan också skilja sig åt mellan olika modeller.

  För att göra det så enkelt som möjligt för dig rekommenderar vi att du laddar ner Outlook-appen. Använder du den behövs inga specialkonfigurationer, och du får samma design och känsla som du har i Outlook i din arbetsdator.

  1. För att kunna ladda ner appar behöver du ett särskilt konto. Har du redan ett sådant, kan du hoppa över detta steg, om inte skapar du det via någon av följande hemsidor: Android eller iPhone

  2. Ladda ner appen Microsoft Outlook till mobiltelefon. (Via ”Play Butik” på en Android och via ”App Store” på en iPhone.)

  3. När du öppnat Outlook applikationen klickar du på den blå knappen ”Kom igång”

  4. E-postadress: för.efternamn@learnet.se (Tänk på att om det finns flera inom koncernen med samma namn kan du ha en siffra bakom namnet. Appen kommer automatiskt lägga på rätt @verksamhet.se)

  5. Nu kommer du mötas av vår inloggningsportal. Låt det användarnamn som står där stå kvar, fyll alltså bara i lösenordet.

  6. Nu är kontot tillagt och du kan komma åt e-posten i telefonen. (Du kan få en fråga om att lägga till fler konton, klicka på ”Kanske senare” eller ”Hoppa över”.)


  https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/e-post-i-mobilen/
 • Nätverk och Internet samt hur du arbetar hemifrån
  • Inloggning AcadeMedias 1x nätverk – PC

   Nätverkets namn följer standarden Verksamhetsnamn 1x, till exempel Vittra 1x, Pysslingen 1x.

   En av de saker som skiljer 1x-nätverk från andra är att du här använder ditt vanliga användarnamn och lösenord, alltså samma som du använder för att logga in på exempelvis e-posten och medarbetarwebben.

   Våra användarnamn är uppbyggda enligt strukturen förnamn.efternamn. Har du en siffra efter ditt efternamn beror det på att det finns fler personer med samma namn inom koncernen. Ett exempel på det är Anna.Andersson12.

   Du som sitter på en Windowsdator och har loggat in med ditt personliga användarkonto kommer automatiskt att anslutas till nätverket och kan börja använda internet direkt.

   Skulle datorn inte ansluta automatiskt eller om du får problem att koppla upp dig mot internet kan du följa dessa steg:

   1. Klicka på nätverksikonen längst ner till höger så att listan över tillgängliga nätverk visas.

   2. Klicka på nätverkets namn. Verksamhetsnamn 1x och sedan ”Anslut”.

   3. Om datorn inte ansluter automatiskt får du upp en inloggningsruta där du anger användarnamn och lösenord.

   4. Vid användarnamn anger du ditt förnamn.efternamn. (Till exempel Anna.Andersson)

   5. Vid lösenord anger du ditt vanliga lösenord. (Det som anges vid datorinloggning och e-post)

   Löser inte punkt 1-5 de problem du har, kontakta gärna AcadeMedia IT.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/natverkinternet-och-hur-du-arbetar-hemifran/inloggning-academedias-1x-natverk-pc/
  • Inloggning AcadeMedias 1x nätverk – Chromebook

   Nätverkets namn följer standarden Verksamhetsnamn 1x, exempel på det är Vittra 1x, Pysslingen 1x.

   En av de saker som skiljer 1x-nätverk från andra är att du här använder ditt vanliga användarnamn och lösenord, alltså samma som du använder för att logga in på exempelvis e-posten och medarbetarwebben.

   Våra användarnamn är uppbyggda enligt strukturen förnamn.efternamn. Har du en siffra efter ditt efternamn beror det på att det finns fler personer med samma namn inom koncernen. Ett exempel på det är Anna.Andersson12.

   Du som använder Chromebook gör så här för att koppla in dig på nätverket:

   1. Klicka på ”klockan” nere i högra hörnet.

   2. Klicka där det står ”Inget nätverk”. Leta upp nätverkets namn i listan och klicka på det.

   3. Du möts nu av en ruta i mitten av skärmen där du får välja mellan olika alternativ. Följ anvisningarna i den ordning som är skriven nedan. Resterande fält ska lämnas oförändrade.

   4. Där det står EAP-metod väljer du ”PEAP”

   5. Där det står autentisering av fas 2 väljer du ”MSCHAPv2”

   6. Där det står server CA-certifikat väljer du ”Kontrollera inte”

   7. Där det står identitet ska du skriva in ditt användarnamn som har strukturen förnamn.efternamn. (Till exempel Anna.Andersson)

   8. Där det står lösenord skriver du in det lösenord som är kopplat till din Outlook e-post. (Ej Google kontots lösenord)

   9. Nu klickar du på ”Ansluta”. Du är nu ansluten till nätverket.

   Om du får problem med uppkopplingen, kontakta gärna AcadeMedia IT.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/natverkinternet-och-hur-du-arbetar-hemifran/inloggning-academedias-1x-natverk-chromebook/
  • Inloggning AcadeMedias 1x nätverk – Mac

   Nätverkets namn följer standarden Verksamhetsnamn 1x, till exempel Vittra 1x, Pysslingen 1x.

   En av de saker som skiljer 1x-nätverk från andra är att du här använder ditt vanliga användarnamn och lösenord, alltså samma som du använder för att logga in på exempelvis e-posten och medarbetarwebben.

   Våra användarnamn är uppbyggda enligt strukturen förnamn.efternamn. Har du en siffra efter ditt efternamn beror det på att det finns fler personer med samma namn inom koncernen. Ett exempel på det är Anna.Andersson12.

   Du som använder Mac behöver följa nedanstående steg nedan för att koppla upp dig mot nätverket.

   1. Klicka på nätverksikonen i uppe till höger så att listan över tillgängliga nätverk visas.

   2. Klicka på nätverkets namn Verksamhetsnamn 1x.

   3. Där det står användarnamn ska du skriva förnamn.efternamn. (Till exempel Anna.Andersson)

   4. Där det står lösenord skriver du in ditt vanliga lösenord. (Det som används till e-post och medarbetarwebben)

   5. Klicka på ”Anslut”. Du kommer nu att kopplas upp mot nätverket.

   Om du får problem med uppkopplingen, kontakta gärna AcadeMedia IT.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/natverkinternet-och-hur-du-arbetar-hemifran/inloggning-academedias-1x-natverk-mac/
  • Arbeta från andra nätverk än AcadeMedias (hemifrån, på hotellet, eller på tåget) – PC

   Om du har tänkt att arbeta hemifrån eller från ett nätverk som inte tillhör AcadeMedia kan det vara bra att installera VPN-klienten Junos Pulse. Det innebär att du kan komma åt material som ligger på AcadeMedias server och att du arbetar via en säker anslutning. Via VPN kommer du åt sådant som nätverksdiskar, hemkatalogen och fjärrskrivbordet.

   Börja med att klicka på länken för att hämta programvaran VPN för PC – Windows

   1. Installationsfilen lägger sig i ”Hämtade filer” dubbelklicka på den och sedan klickar du på ”Next” tills programmet är installerat.

   2. Programmet lägger sig lägst ner till höger, ibland kan man behöva klicka på uppåt-pilen som är placerad nere vid klockan för att öppna programmet. Symbolen för programmet är ett S

   3. När du fått upp programmet ”Pulse Secure” på skärmen klickar du på plustecknet.

   4. Du får då upp rutor där du ska fylla i en del text. I den första står det redan Type: Policy Secure (UAC) or Connect Secure (VPN) Lämna texten som den är.

   5. I rutan Name fyller du i Academedia VPN

   6. I rutan Server URL fyller du i vpn.academedia.se

   7. Klicka på ”ADD”

   Nu har du gjort klart allt du kan göra när du sitter på vårt nätverk. Övriga steg gör du när du arbetar hemifrån, på tåget eller på hotellet, alltså på ett externt nätverk som inte tillhör AcadeMedia.

   8. Klicka på ”Connect” och välj AcadeMedia AD. Därefter loggar du in med ditt användarnamn (förnamn.efternamn) och ditt vanliga lösenord.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/natverkinternet-och-hur-du-arbetar-hemifran/arbeta-hemifran-med-vpn-pc/
  • Arbeta från andra nätverk än AcadeMedias (hemifrån, på hotellet, eller på tåget) – Mac

   Om du har tänkt att arbeta hemifrån eller från ett nätverk som inte tillhör AcadeMedia kan det vara bra att installera VPN-klienten Junos Pulse. Det innebär att du kan komma åt material som ligger på AcadeMedias server och att du arbetar via en säker anslutning. Via VPN kommer du åt sådant som nätverksdiskar, hemkatalogen och fjärrskrivbordet.

   Börja med att klicka på länken för att hämta programvaran VPN för Mac – OS X

   1. Installationsfilen lägger sig i ”Hämtade filer”, dubbelklicka på filen så du får fram installationen. Där klickar du på ”Fortsätt” och därefter ”Installera”. Du får nu en fråga om datorns lösenord, skriv in det och klicka sedan på ”Fortsätt”. Programmet är nu installerat.

   2. Programmet lägger sig i menylisten uppe till höger. Symbolen för programmet är ett S

   3. När du fått upp programmet ”Pulse Secure” på skärmen så klickar du på plustecknet. (Plustecknet ligger nere till vänster i programmet)

   4. Du får då upp rutor där du ska fylla i en del text. I den första står det redan Type: Policy Secure (UAC) or Connect Secure (VPN) Lämna texten som den är.

   5. I rutan Name fyller du i Academedia VPN

   6. I rutan Server URL fyller du i vpn.academedia.se

   7. Klicka på ”ADD”

   Nu har du gjort klart allt du kan göra när du sitter på vårt nätverk. Övriga steg gör du när du arbetar hemifrån, på tåget eller på hotellet, alltså på ett externt nätverk som inte tillhör AcadeMedia.

   8. Klicka på ”Connect” och välj AcadeMedia AD. Därefter loggar du in med ditt användarnamn (förnamn.efternamn) och ditt vanliga lösenord.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/natverkinternet-och-hur-du-arbetar-hemifran/arbeta-hemifran-med-vpn-mac/
 • Fjärrskrivbordet för Opto & RP användare
  • Fjärrskrivbordet för Opto & RP (PC)

   För att komma åt system som Opto & RP så behöver du koppla upp dig via vad som kallas fjärrskrivbordet. Det enklaste sättet att komma igång är att ladda ner rätt konfiguration via denna länk

   Du kan behöva logga in här, i i så fall använder du dig av ditt vanliga användarnamn och lösenord. (för.efternamn och ditt vanliga lösenord)

   Nu bör filen ha laddats ner till din dator. Den placerar sig under ”Hämtade filer”. Vill du hitta den enkelt i fortsättningen, dra den från ”hämtade filer” till ”skrivbordet”.

   Dubbelklicka på ikonen. Kommer det upp en dialogruta, klicka ”Anslut”

   Sista steget innan du kommer in på fjärrskrivbordet är att ange ditt vanliga lösenord.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/fjarrskrivbordet-for-opto-rp-anvandare/fjarrskrivbordet-for-opto-rp-pc/
  • Fjärrskrivbordet för Opto & RP (Mac)

   För att komma åt system som Opto & RP så behöver du koppla upp dig via vad som kallas fjärrskrivbordet. Börja med att söka efter programmet via förstoringsglaset uppe till höger. Programmet heter ”Microsoft Remote Desktop”. Skulle du inte få några träffar på sökningen kan du klicka här så öppnas en ny flik där du kan klicka på ”View in Mac App Store”, därifrån kan du ladda ner programvaran.

   Det krävs ett Apple-ID för att få ladda ner program från App Store. Ett Apple-ID skapar du på Apples hemsida. Klicka här för att skapa ett privat Apple-ID, sidan öppnas i en ny flik.

   Nu kan du öppna programmet ”Microsoft Remote Desktop” genom att gå till ”Program” i ”Finder” eller att söka efter det via förstoringsglaset uppe till höger.

   1. Klicka på plustecknet som heter ”New”

   2. Connection Name: acatsfarm64

   3. PC Name: acatsfarm64

   4. User name: för.efternamn

   5. Password: Ditt vanliga lösenord (samma som till medarbetarwebben och e-posten)

   6. När du är klar med ovanstående klickar du på den röda knappen uppe till vänster, du behöver inte klicka på spara eller liknande.

   7. Markera ”acatsfarm64” som dykt upp och klicka ”Start”. Skulle du få upp en dialogruta klickar du bara på ”Continue”.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/fjarrskrivbordet-for-opto-rp-anvandare/fjarrskrivbordet-for-opto-rp-mac/
  • Fjärrskrivbordet för Opto & RP (Chromebook)

   För att komma åt system som Opto & RP så behöver du koppla upp dig via fjärrskrivbordet. Du behöver därför installera applikationen Microsoft Remote Desktop, klicka här för att komma till installationen.

   1. Klicka på ”Installera” och vänta tills programmet har installerat sig själv.

   2. Klicka på ”Öppna” och sedan ”Accept” för att komma in i programmet.

   3. Klicka på plustecknet uppe till höger i applikationen och välj ”Desktop”

   4. PC name: acatsfarm64.learnet.se

   5. Klicka på raden där det står ”User name” och välj ”Add user account”. Skriv in användarnamn i formatet förnamn.efternamn@learnet.se samt ditt lösenord.

   6. Klicka på ”Spara” och därefter klicka på anslutningen som dykt upp på skärmen.

   Får du upp en dialogruta klickar du endast på ”Connect” och du ska då loggas in på fjärrskrivbordet där du hittar program som Opto & RP.

   Skulle du stöta på något problem på vägen så kontakta AcadeMedia IT på 0771-794400 eller använd chatten som finns här på sidan.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/fjarrskrivbordet-for-opto-rp-anvandare/fjarrskrivbordet-for-opto-rp-chromebook/
 • PMO
  • PMO – Grundskolesegmentet (PC)

   Innan du kan komma igång med PMO måste du gå igenom följande steg.

   1. För att SITHS-kortet ska fungera med din dator behövs programmet Net-Id. Klicka på denna länk så startas nedladdningen. Programmet lägger sig i ”Hämtade filer”. Programmet har inte något specifikt namn, men bör heta något som liknar ”iidsetup”.

   2. Starta installationen av Net-Id. Det gör du genom att klicka ”Nästa”, du behöver inte ändra något i själva installationen. Installationen påbörjas när du klickar på ”Slutför”. När du kan klicka på ”Klar” gör du det. Programmet är nu färdig att användas.

   3. Du behöver ladda ner fjärranslutningen till PMO. Klicka här för att ladda ner genvägen. Även denna lägger sig i ”Hämtade filer”. Leta efter ”PMO_TS06” i ”Hämtade filer” och dra den till skrivbordet. Du har nu en genväg till PMO.

   4. Klicka på ikonen du just lagt på skrivbordet, alltså ”PMO_TS06”. Du kan få upp en dialogruta och då klickar du på ”Anslut”. Sedan anger du ditt användarnamn och lösenord. (användarnamnet har strukturen förnamn.efternamn, om du har samma namn som någon annan i koncernen kan det vara vara en siffra tillagd på slutet)

   5. Första gången du får upp inloggningsrutan till PMO behöver du klicka på ”Avancerat” och välja SITHS-kort som autentiseringsmetod. Där det står ”dator” skriver du in ”acapmo05”. Fyll sedan i din pinkod för SITHS-kortet och klicka på ”OK”.

   Nu är PMO installerat och konfigurerat på datorn. För att kunna skanna i PMO behöver du en programvara som heter TSscan. Vi rekommenderar att du avslutar PMO innan du installerar detta program. klicka på TSScan för att hämta programvaran, som även den lägger den sig i ”Hämtade filer” och du behöver bara klicka dig vidare i installationen. När den säger ”Finish” kan du starta PMO på nytt via ikonen på skrivbordet och skanningsfunktionen ska nu fungera.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/pmo/pmo-grundskolesegmentet-pc/
  • PMO – Grundskolesegmentet (Mac)

   För att komma åt PMO från en Mac så behöver du koppla upp dig via vad som kallas fjärrskrivbordet. Börja med att söka efter programmet via förstoringsglaset uppe till höger. Programmet heter ”Microsoft Remote Desktop”. Skulle du inte få några träffar på sökningen kan du klicka här så öppnas en ny flik där du kan klicka på ”View in Mac App Store”, därifrån kan du ladda ner programvaran.

   Det krävs ett Apple-ID för att få ladda ner program från App Store. Ett Apple-ID skapar du på Apples hemsida. Klicka här för att skapa ett privat Apple-ID, sidan öppnas i en ny flik.

   Du behöver även ladda ner programmet NetID för att kunna använda PMO tillsammans med ditt SITHS-kort. Klicka här för att påbörja nedladdning av NetID

   Nu kan du öppna programmet ”Microsoft Remote Desktop” genom att gå till ”Program” i ”Finder” eller att söka efter det via förstoringsglaset uppe till höger.

   1. Klicka på plustecknet som heter ”New”

   2. Connection Name: PMO

   3. PC Name: acapmots06.learnet.se

   4. User name: Learnet\förnamn.efternamn

   5. Password: Ditt vanliga lösenord (samma som till medarbetarwebben och e-posten)

   6. När du är klar med ovanstående klickar du på den röda knappen uppe till vänster, du behöver inte klicka på spara eller liknande.

   7. Markera ”PMO” som dykt upp och klicka ”Start”. Skulle du få upp en dialogruta klickar du bara på ”Continue”.

   8. När du kommit in till fjärrskrivbordet klickar du PMO ikonen som ligger på skrivbordet. Första gången du får upp inloggningsrutan till PMO behöver du klicka på ”Avancerat” och välja SITHS-kort som autentiseringsmetod. Där det står ”dator” skriver du in ”acapmo05”. Fyll sedan i din pinkod för SITHS-kortet och klicka på ”OK”. Den ansluter automatiskt mot din enhet efter första inloggning.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/pmo/pmo-grundskolesegmentet-mac/
  • PMO – Gymnasiesegmentet

   Innan du kan komma igång med PMO och SITHS-korts inloggning måste du gå igenom följande steg.

   1. För att SITHS-kortet ska fungera med din dator behövs programmet Net-Id. Klicka på denna länk så startas nedladdningen. Programmet lägger sig i ”Hämtade filer”. Programmet har inte något specifikt namn, men bör heta något som liknar ”iidsetup”.

   2. Starta installationen av Net-Id. Det gör du genom att klicka ”Nästa”, du behöver inte ändra något i själva installationen. Installationen påbörjas när du klickar på ”Slutför”. När du kan klicka på ”Klar” gör du det. Programmet är nu färdig att användas.

   3. Nu behöver du ladda ner fjärranslutningen till PMO. Klicka här för att ladda ner genvägen. Även denna lägger sig i ”Hämtade filer”. Leta efter ”PMO_TS04” i ”Hämtade filer” och dra den till skrivbordet. Du har nu en genväg till PMO.

   4. Klicka på ikonen du just lagt på skrivbordet, alltså ”PMO_TS04”. Du kan få upp en dialogruta och då klickar du på ”Anslut”. Sedan anger du ditt användarnamn och lösenord. (användarnamnet har strukturen förnamn.efternamn, om du har samma namn som någon annan i koncernen kan det vara vara en siffra tillagd på slutet)

   5. Första gången du får upp inloggningsrutan till PMO behöver du klicka på ”Avancerat” och välja SITHS-kort som autentiseringsmetod. Där det står ”dator” skriver du in ”acapmo03”. Fyll sedan i din pinkod för SITHS-kortet och klicka på ”OK”.

   Nu är PMO installerat och konfigurerat på datorn. För att kunna skanna i PMO behöver du en programvara som heter TSscan. Vi rekommenderar att du avslutar PMO innan du installerar detta program. klicka på TSScan för att hämta programvaran, som även den lägger den sig i ”Hämtade filer” och du behöver bara klicka dig vidare i installationen. När den säger ”Finish” kan du starta PMO på nytt via ikonen på skrivbordet och skanningsfunktionen ska nu fungera.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/pmo/pmo-gymnasiesegmentet/
 • Lägg till skrivare på din dator
  • Lägga till skrivare från vår centrala skrivarserver ”acacentfile01” – PC användare

   Många av AcadeMedias enheter har sin skrivare upplagda på en central skrivarserver. Det innebär att konfiguration och drivrutiner till dem redan är installerade och man behöver endast lägga till dem på sin dator för att börja skriva ut. Följ instruktionen nedan för att lägga till skrivaren på din dator.

   1. Du börjar med att klicka på ”Start” symbolen längst ner till vänster (Windows 7) eller förstoringsglaset nere till vänster (Windows 10).

   2. I sökrutan skriver du in denna sökväg ”\\acacentfile01” och klickar på ”Enter”, då får du upp ett fönster med våra skrivare.

   Så här gör du för att hitta rätt bland skrivarna

   För att hitta skrivarna på din arbetsplats kan du använda dig av sökfunktionen uppe till höger i fönstret. När du väl hittat rätt skrivare så dubbelklickar du på skrivarikonen.

   Det finns generella riktlinjer du kan utgå från för att hitta rätt skrivare.

   Skriv verksamhetens tre första bokstäver följt av ett understreck och sedan de tre första bokstäverna i ortens namn. (Till exempel, Educutus Vänersborg blir edu_van, Plusgymnasiet Malmö blir plu_mal)

   Vittra har ”vt eller vit” och sedan tre första bokstäverna i ortens namn.
   (Till exempel, Vittra Gerdsken blir vt_ger)
   Pysslingen förskolor har ”pys” sedan tre första bokstäverna i förskolans namn.
   (Till exempel, Pysslingen Hovslagaren blir pys_hov)
   Pysslingen skolor har ”psk” sedan tre första bokstäverna i skolans namn.
   (Till exempel, Pysslingen Skolor Hamnskolan blir psk_ham)

   Det finns dock undantag, några av dessa hittar du här:
   Hermods Vuxenutbildning har benämningen ”hvu”
   Hermods Gymnasium har benämningen ”hgy”
   Plushögskolan har benämningen ”pls”
   Drottning Blankas Gymnasieskola har benämningen ”dbg”
   Design & Construction College har benämningen ”dcc”
   NTI-Gymnasiet har benämningen ”ntg”
   Mikael Elias Gymnasium har benämningen ”met”


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/skrivare-och-utskrifter/lagga-till-skrivare-fran-var-skrivarserver-acacentfile01-pc-anvandare/
  • Lägga till skrivare FollowMe (Equitrac) på PC

   En del av våra enheter använder ett utskriftssystem som heter Equitrac, om man behöver blippa sin tagg väl framme vid skrivaren så har ni med största sannolikhet det. När ni skriver ut dokument från datorn så hamnar dem hos skrivaren, men utskriften kommer inte fören man blippat sin tagg. Detta system medför en ekonomisk och ekologisk hållbarhet då det minskar papperssvinn.

   Dessa instruktioner följer du för att lägga till FollowMe (Equitrac) skrivare.

   1. Det enklaste sättet att lägga till FollowMe skrivaren på är att klicka på ”Start” symbolen längst ner till vänster (Windows 7) eller förstoringsglaset nere till vänster (Windows 10).

   2. I sökrutan skriver du in denna sökväg ”\\acacentfile06\Followme” och klickar på ”Enter”, det kan några minuter innan skrivaren läggs till.

   3. Nu är skrivaren installerad med rätt inställningar och redo att användas.

   Nedan är en lista på dem enheter som använder FollowMe (Equitrac) i dagsläget.

   Spridda
   Academedia HK (AFK), Framtidsgymnasiet Göteborg, Klara Norra Stockholm, Kompetensutvecklingsinstitutet Fridhemsplan, Plushögskolan Uddevalla, Stockholms Internationella Restaurangskola

   Pysslingen Skolor
   Alfaskolan, Milstensskolan, Nyköpings Friskola, Trilobiten

   Vittra
   Jakobsberg, Landborgen, Röda stan, Vittragymnasiet Sickla


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/skrivare-och-utskrifter/lagga-till-afk-skrivare-pa-pc/
  • Lägga till skrivare FollowMe (Equitrac) på Mac

   Här hittar du guiden för att lägga till FollowMe skrivare på en Mac dator. Klicka på länken nedan för att öppna guiden i en ny flik.

   Lägga till skrivare FollowMe (Equitrac) på Mac.


   https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/skrivare-och-utskrifter/lagga-till-afk-skrivare-pa-mac/
 • Software Center / SCCM

  Här hittar du användarguider för Software Center & SCCM. De handlar om hur du installerar och avinstallerar program på din dator. Men det finns även en guide som visar hur du kan ominstallera Windows på din dator.

  I nuläget så använder dessa verksamheter Software Center & SCCM, Plushögskolan, Hermods och EC Utbildning.

  SCCM – Installation av programvara

  SCCM – Ominstallation av dator


  https://medarbetare.academedia.se/for-ditt-arbete/it-direkt/software-center-sccm/

Innehållsansvarig

Uppdaterad