Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Skydda dig och din dator

Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Stopp – tänk – klicka!

Vi hanterar dagligen allt större mängder digital information, och det blir samtidigt allt vanligare med digitala brott. Det finns därmed en ökad risk att du förlorar utfört arbete och att känslig information hamnar i orätta händer.

På AcadeMedia har vi centrala tekniska lösningar för att höja säkerheten, men även du som individ kan och bör skydda din digitala information. Den största risken du löper är faktiskt ditt eget beteende. Genom att till exempel stanna upp och tänka till innan du klickar på en länk eller e-postbilaga hindrar du de allra flesta virusattacker.

Här följer några enkla tips som kan göra stor skillnad.

Säker på webben

 • Besök bara kända webbsidor och ladda bara ned material du litar på.
 • Seriösa sidor är ofta krypterade, det kan du se på att webbadressen börjar med ”https://” istället för med ”http://”.
 • Använd en uppdaterad webbläsare och ett uppdaterat operativsystem (aktivera gärna automatisk uppdatering och fördröj inte uppdateringarna för länge).

Uppdatering av Windows

Så här aktiverar du automatiska uppdateringar i Windows 10:

 1. Välj Start och sedan Inställningar > Uppdatering och säkerhet  > Windows Update. Välj Sök efter uppdateringar om du vill söka efter uppdateringar manuellt.
 2. Välj Avancerade alternativ och sedan Automatiskt (rekommenderas) under Välj hur uppdateringar installeras.

Så här aktiverar du automatiska uppdateringar i Windows 7:

 1. Välj Start.
 2. Skriv Update i sökrutan och välj sedan Windows Update i sökresultaten.
 3. Välj Ändra inställningar i den vänstra rutan och välj sedan Installera uppdateringar automatiskt (rekommenderas) under Viktiga uppdateringar.
 4. Markera kryssrutan Ta emot rekommenderade uppdateringar på samma sätt som jag tar emot viktiga uppdateringar under Rekommenderade uppdateringar och välj sedan OK.

Lösenord

 • Använd aldrig samma lösenord på andra webbtjänster som du använder till AcadeMedias system. Det är viktigt – lösenord på andra sajter hackas ofta.
 • Är det svårt att komma ihåg olika lösenord? Låt webbläsaren komma ihåg lösenorden så räcker det att du kommer ihåg lösenordet för att komma åt din dator och mobiltelefon. Näst bäst är att ha 3-4 olika lösenord, ett “vanligt” privat lösenord för information som inte är känslig, ett “säkert” privat lösenord som du är mycket restriktiv med och ett starkt “jobblösenord” som du använder till din dator och jobbmejl/-inloggning. Du kan även spara lösenord på din mobiltelefon eller på en lapp i plånboken, det är fortfarande säkrare än att ha ett svagt lösenord eller återanvända lösenordet på flera olika webbsidor.
 • Aktivera lösenord/PIN-kod för att låsa upp din mobil.
 • Läs mer om lösenord och hur du kan skapa säkra lösenord här.
 • På #itDirekt finns guider för hur du byter ditt lösenord.

Hantering av e-post

 • Kontrollera alltid att avsändaren är känd och att eventuella bilagor är av en filtyp som du känner igen.
 • Klicka inte på bilagor och länkar i mejl där du inte är säker på innehållet och avsändaren. Ofta döljs skadlig kod i PDF:er, kvitton, fraktsedlar eller liknande.

Lagring

 • Lagra din information på ett sätt som du vet sparas i en back up. Generellt är det alltid bättre att lagra så mycket som möjligt på en server snarare än på datorns hårddisk (C: på PC).
 • Om du är osäker på hur du lagrar säkert, fråga din lokala IT-kontakt eller din verksamhets IT-chef.

Utanför arbetsplatsen

 • Anslut dig till VPN när du befinner dig på till exempel caféer, flygplatser och hotell. Om du är osäker på hur du ansluter dig till VPN finns guider på #itDirekt.

För dig som vill läsa mer om hur du arbetar säkert digitalt finns information på www.dinsakerhet.se, en sida från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Om något händer eller du misstänker att din dator angrips, stäng omedelbart av WiFi (eller dra ut nätkabel om datorn är ansluten via kabel) och stäng därefter direkt av datorn. Ring sedan  IT-support på 0771-79 44 00.

Innehållsansvarig

Uppdaterad