Intyg och tjänstgöringsbetyg
Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb
Vid avslut av anställning kan medarbetaren begära intyg och betyg för tjänstgöringsperioden och det finns tre olika.
Arbetsgivarintyg
Arbetsgivarintyg kan beställas av medarbetaren eller chefen via servicewebben under rubriken Intyg. Löneavdelningen har en handläggningstid på två veckor vid utfärdande av arbetsgivarintyg.
Intyget innehåller:
- Personuppgifter om medarbetaren
- Uppgifter om anställningstid
- Vilka arbetsuppgifter arbetstagaren haft
- Vilken sysselsättningsgrad som anställningen har omfattat (till exempel heltid, deltid)
- Av vilken anledning anställningen upphört
Medarbetare som planerar att ansöka om arbetslöshetsersättning behöver ett arbetsgivarintyg. Arbetsgivaren är skyldig att på begäran fylla i ett arbetsgivarintyg enligt 47 § lagen om arbetslöshetsförsäkring. Intyget ska bland annat specificera de senaste 12 månaderna då arbetstagaren utfört arbete och ska innehålla anställningsperioder och anledningen till varför anställningen upphörde.
Tjänstgöringsintyg
Tjänstgöringsintyg kan beställas av medarbetaren eller av chefen via servicewebben under rubriken Intyg. Löneavdelningen har en handläggningstid på två veckor vid utfärdande av tjänstgöringsintyg.
Intyget skrivs av arbetsgivaren vid kortare anställning. Ofta är det då inte möjligt att lämna något egentligt vitsord. Intyget kommer då att bara innehålla uppgifter om anställningstid och arbetsuppgifter.
Tjänstgöringsbetyg
Närmaste chef ansvarar för att skriva ett tjänstgöringsbetyg om medarbetaren önskar ett sådant. Det bör lämnas inom en vecka efter begäran. I detta betyg beskrivs medarbetarens arbetsuppgifter och ansvarsområden samt eventuella rekommendationer och omdömen.
Detta skrivs normalt vid längre anställning. Arbetsgivaren är skyldig att skriva tjänstgöringsbetyg om medarbetaren begär det.