Första samtalet
Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb
Hälsorelaterade problem kan ha många olika orsaker som sjukdom, sociala problem, vantrivsel med arbetskamrater och chefer, känslor av att inte känna sig behövd och efterfrågad samt missbruk.
Syftet med det första samtalet är att tidigt bedöma om det finns något behov av rehabiliterings- och/eller anpassningsåtgärder. Finns sådana behov kallar ansvarig chef till ett rehabiliteringsmöte för rehabiliteringsutredning och för att komma överens om en rehabiliteringsplan för återgång till arbetet.
Beslut om behov av åtgärd
Nej, rehabiliteringsbehov föreligger ej
Rehabilitering är inte nödvändigt, till exempel om det är klart att medarbetaren kan återgå till ordinarie tjänst efter avslutad sjukperiod.
Det är viktigt att du som chef håller kontakt med den sjukskrivne medarbetaren under sjukfrånvaron. Det är också viktigt att medarbetaren har möjlighet att hålla sig uppdaterad om det som händer på arbetsplatsen, exempelvis genom att ha tillgång till e-post och få inbjudningar till arbetsplatsträffar och andra aktiviteter. Dokumentera gärna överenskommelser och liknande.
Ja, rehabiliteringsbehov föreligger
Boka in ett rehabiliteringsmöte med medarbetaren för rehabiliteringsutredning och gör tillsammans en rehabiliteringsplan för återgång till arbete. Gör en bedömning tillsammans med medarbetaren av vilka andra parter som ska delta på rehabiliteringsmötet utöver chef och medarbetaren själv. Det kan vara exempelvis Försäkringskassan, behandlande läkare, företagshälsovården, fackligt ombud eller annan stödperson.
Tänk på att!
- Förbereda samtalet noga, se checklistan som kan användas som stöd för dig som chef genom rehabiliteringsprocessen.
- Ta en tidig kontakt med medarbetaren och förklara syftet med samtalet.
- Gör klart att samtalet sker för att utreda om, och i så fall vilka, åtgärder som behöver vidtas.
Glöm inte att!
- Dokumentera
- Bestämma dag och tid för nästa uppföljning eller för att boka ett rehabiliteringsmöte.