Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

Skolluncher för gymnasiet under perioden för fjärr- och distansundervisning

Denna sida är en del av AcadeMedias medarbetarwebb

AcadeMedia gör det nu möjligt för elever på merparten av våra gymnasieskolor att få skollunch under den period som fjärr- och distansundervisning pågår. Detta sker i samarbete med våra matleverantörer på respektive ort och där förutsättningar finns för utdelning av mat på eller i anslutning till våra skolor.

Elevernas resor till och från skolorna ska hållas nere enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Det betyder att där vi erbjuder portionsförpackade skolluncher begränsas antalet tillfällen för avhämtning till två i veckan. De elever som vill kan hämta veckans fem luncher vid ett och samma tillfälle.  Portionsförpackade luncher för avmhämtning måste bokas i förväg.

På några orter tillhandahåller våra gymnasieskolor matkort som eleverna kan använda för inköp av lunch eller livsmedel för egen matlagning. Matkorten fungerar under tiden för fjärr- och distansundervisning även på livsmedelsaffärer som ICA och Coop.

 

Frågor och svar om leverans av färdigpackade skolluncher

Elever som går på AcadeMedias skolor i Borlänge, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlstad, Kristianstad, Lund, Malmö, Nacka, Nyköping, Skövde, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Uppsala och Örebro kan välja och boka från en veckomeny av färdigpackade lunchrätter. Luncherna bokas av eleverna via bokningssidan https://skolmat.academedia.se och hämtas av eleverna veckan efter. Vi adderar successivt fler orter och skolor i takt med att vi identifierar lämpliga matleverantörer. Elever och vårdnadshavare får information via Schoolsoft.

Eleven registrerar sina val av upp till fem rätter/vecka på bokningssidan https://skolmat.academedia.se . Valet av rätter måste vara registrerade senast tisdag veckan innan avhämtning. Vid bokningstillfället väljer eleven om hen vill hämta alla fem rätter vid ett tillfälle eller dela upp antalet rätter på två avhämtningar.

Användarnamn och lösenord skickas till eleverna per e-post. Ditt användarnamn på bokningssidan skolmat.academedia.se är detsamma som din ga-mailadress som skapats av din gymnasieskola.

Luncherna bokas senast tisdag kväll veckan innan avhämtning.

På din bokningssida vid veckomenyn ser du var och när dina luncher delas ut varje vecka.

Vid upphämtning av dina skolluncher ska du visa upp den QR-kod som är kopplad till din personliga profil på bokningssidan. QR-koden ser du på bokningssidan i inloggat läge. Du kan visa upp din QR-kod via din mobil eller genom att skriva ut den och ta med till utlämningsstället. Personalen som delar ut maten registrerar din QR-kod för att se vilka rätter du bokat för den dagen du är där. Varje elev kan hämta ut upp till fem skolluncher per vecka, under förutsättning att bokningen registrerats senast tisdag veckan innan.

I de orter där AcadeMedias skolor erbjuder hämtning av skollunch får alla elever som går på våra skolor hämta mat, oavsett i vilken kommun de bor.

Nej, dina skolluncher måste vara bokade senast tisdag kväll veckan före leverans.

På bokningssidan ska man ange och spara sina allergier och om man är vegan. Alla rätter som visas i menyn kan anpassas efter de allergier som visas på sidan. Allergierna måste vara registrerade innan bokningen låses inför nästa vecka för att matleverantören ska kunna ta hänsyn till dem.

Ja. Om du är vegan så kan du markera detta där allergener (allergier) anges på bokningssidan. Ta bort alternativet ”inga allergier” om vi vill ange ett eller flera önskemål här. Kom ihåg att spara dina val.

Ja, du väljer själv vilka rätter du vill ha i menyn och hur många av varje. Det går bra att välja samma rätt flera gånger.

Ja, du väljer själv på din bokningssida hur många rätter du vill hämta ut per dag. Du kan hämta upp till fem måltider per vecka, varje måndag och onsdag.

Nej, man kan inte hämta mer än fem rätter per person och vecka.

Om du kyler maten snabbt så håller den sig i minst tre dagar. Det går också bra att frysa maträtten för längre hållbarhet.

Nej, du kan bara boka och hämta de rätter som visas för den dagen. Om du vill hämta ut fem rätter på måndagen så har du måndagens urval av rätter att välja från. Det betyder att ditt urval av rätter blir något begränsat om du väljer att endast hämta mat en av dagarna.

Du ser ditt utlämningsställe och leveranstider när du loggar in på https://skolmat.academedia.se.

Nej, det kommer inte finnas möjlighet att äta maten vid utlämningsstället. Istället ska maten ska tas med för att värmas och ätas hemma.

Ja, eleven har möjlighet att skicka någon annan för att hämta maten om hen inte själv har möjlighet att hämta. Den personen ska då ha med sig elevens personliga QR-kod som finns på bokningssidan för skolmat. QR-koden kan skrivas ut eller delas genom exempelvis en skärmdump.

För att minska resorna i samband med upphämtning av skolmat har AcadeMedia begränsat antalet upphämtningstillfällen till två per vecka. Eleverna kan välja om de vill hämta sina lunchrätter vid endast ett eller två tillfällen varje vecka. AcadeMedia kommer tillsammans med våra måltidsleverantörer att följa riktlinjerna från Folkhälsomyndigheterna i samband med utlämning av skolluncher.

Sex dagar innan varje upphämtningstillfälle kan vi se hur många elever som bokat skolmat för respektive upphämtningsplats. Vid behov kommer vi lägga till flera utlämningsplatser, flytta platsen för utlämning av luncher eller tillsätta ytterligare resurser. På din bokningssida skolluncher.academedia.se ser du alltid aktuell plats och tid för upphämtning.

Detta är ett erbjudande som eleverna kan utnyttja om de vill. Elever som föredrar att skicka en anhörig eller en vän för att hämta deras mat har också möjlighet att göra detta.

De skolor som börjat med leverans av skolluncher har meddelat detta till sina elever via Schoolsoft. Eleverna på dessa skolor får e-post med sina inloggningsuppgifter till den ga-mailadress som är skapad av skolan. AcadeMedia adderar successivt fler orter och skolor i takt med att vi hittar matleverantörer som kan leverera mat på ett säkert sätt och enligt våra och Folkhälsomyndigheternas krav.

Innehållsansvarig

Uppdaterad