Välkommen mars!
Vårtecken börjar visa sig runtom i vårt avlånga land och ljuset har återvänt. Hos oss inom vuxenutbildningen händer som vanligt en hel del, lyssna på Christers månadshälsning där han bland annat berättar om affärsplanearbetet, nya avtal och hur vi kan jobba med resultatet av medarbetarundersökningen. Häng med!
En hållbar framtid – vår gemensamma hållbarhetsutbildning
Vår nya inspirationsutbildning finns nu tillgänglig på Utbildningswebben för chefer och medarbetare. Utbildningen är i första hand framtagen för våra deltagare/studerande och finns tillgänglig för dem genom lärplattformen Omniway, men för att få så många som möjligt att gå den är det såklart bäst att vi har gått den först. Läs gärna om initiativet på medarbetarwebben.
Omvärldsbevakning – vad hände under februari?
Med omvärldsrapporten fångar och förmedlar vi händelser och trender som är relevanta för oss. Omvärldsrapporten ser tillbaka på föregående månad utifrån de fyra bevakningsområdena: upphandling, politik/reformer, demografi och konkurrenter. Läs rapporten här.
Resultatet från årets medarbetarundersökning – vuxenutbildningen
Vi är glada att så många har tagit sig tid att svara på årets medarbetarundersökning – 82% av våra medarbetare har svarat – vilket är den högsta nivån av alla segment inom Academedia. Vi är väldigt stolta över att bibehålla höga index både på rekommendationsgrad men framförallt på våra Ledarindex.
Det är också roligt att ta del av att 9 av 10 tycker att sitt arbete är viktigt och meningsfullt och lika många av er chefer upplever att ni har goda förutsättningar att utöva ert ledarskap. Ledarindexen visar att det generellt finns ett mycket stort förtroende för våra ledare inom vuxenutbildningen – speciellt när det gäller tillgänglighet och att vara mottagliga för nya idéer. En stor eloge till er!
Det vi behöver bevaka och arbeta med är hur vi skapar förutsättningar för våra medarbetare att utvecklas samt ha en mer balanserad arbetsbelastning. Att vi dessutom behöver arbeta än mer proaktivt med hållbarhet syns också tydligt. Vi inom segmentet kommer nu se om det finns gemensamma mönster mellan bolagen där vi kan skapa förutsättningar för ett utvecklingsarbete. Det viktiga är att i arbetar tillsammans på alla nivåer för att skapa en bättre arbetsmiljö för oss alla.
Nu börjar det gemensamma utvecklingsarbetet
Nu när vi har fått våra resultat från årets medarbetarundersökning börjar det gemensamma utvecklingsarbetet. Återkoppla till din medarbetargrupp senast den 30 april –det är viktigt att, efter det engagemang och den tid våra medarbetare lagt ner på att svara, de också får ta del av resultatet samt vara delaktiga i utvecklingsarbetet. Vill du ha stöd i arbetet med din medarbetargrupp – pratat med din chef eller HR-partner – du kan också hitta mer information här:
Ledarhubben – inspelat webinar
Medarbetarwebben – information om hur du kan arbeta med resultatet och om eNPS
Ledningssystemet – information om avvikelserapportering och åtgärdsplan
Hur får vi en bra möteskultur?
Vi har alla intensiva dagar med många möten därför är det viktigt att vi tänker efter när vi bokar våra möte. När, hur och vilka ska vara med? Genom att göra små förändringar kan vi tillsammans arbeta för en mer hållbar möteskultur. Passa dessutom på när det är möjligt att ta ett ”walk and talk” möte med en kollega i luren nu när vårljuset börjar komma! Följande rekommendationer gäller för att främja en god arbetsmiljö samt respektera varandras tid:
♥ Möten ska genomföras på ordinarie arbetstid (8.00-17.00)
♥ Inga möten under lunchen (12.00-13.00)
♥ Inga möten längre än 45 minuter
♥ Form av möte – fysiskt, teams, telefon?
♥ Agenda med eventuellt förberedelsematerial
♥ Deltagande personer – var selektiv i inbjudan
Vill du lära dig mer om NPF?
Vi möter fler och fler medarbetare och deltagare/elever och studerande med olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
På utbildningswebben finns en utbildning som heter Perspektiv på NPF i tre moduler som främst är framtagen för grundskola men de två första modulerna är mer generella så finns intresse så rekommenderas varmt att ta del av dem.
Modulerna tar upp tre olika perspektiv på hur vi kan möta olika individers behov:
-Medicinskt perspektiv
-Organisatoriskt perspektiv
-Undervisningsnära perspektiv
Varje film är ca 20-25 minuter. Inom varje delmoment finns utöver filmen förslag på reflektionsfrågor att fundera kring på egen hand och/eller tillsammans med kollegor. Vill du lära mer finns även tips på länkar till ytterligare information och stöd. Utbildningen riktar sig i huvudsak till pedagogisk personal, skolledare och elevhälsans olika kompetenser. Men filmerna kan även vara av intresse för exempelvis vårdnadshavare.
Eftersom behov av ökad kompetens inom NPF men även psykisk ohälsa kommer HR att senare i vår återkomma med ett webinar i temat.
Komvux
Gemensamma riktlinjer för likvärdig betygsättning
Vuxenutbildningen har, som vi redan informerat om, fått nya gemensamma riktlinjer för likvärdig bedömning och betygsättning. Implementeringsarbetet kommer se olika ut på olika bolag, men riktlinjerna är desamma. Vi kommer arrangera webbinarier vid två olika tillfällen riktade till chefer på temat. Det första webbinariet äger rum den 6 mars och det andra den 19 mars. Inbjudan till webbinarier kommer via chefsleden.
Du hittar riktlinjerna på komvux affärstypssida. Det ansvar och de moment som finns med i riktlinjerna är i sig inget nytt, det är sådant som redan ingår i skollagsstyrd verksamhet. Skillnaden är att de framtagna riktlinjerna förtydligar ansvarsfördelningen mellan skolledares, regionchefer/områdeschefers, verksamhetschefers och utbildningsdirektörers roller och deras ansvar i arbetet med likvärdig bedömning och betygsättning.
Likvärdig bedömning och betygsättning RIKTLINJER VUX 2023-12-19.pdf
Att låsa upp kvalitetsmodeller – 4 nycklar
Missade du senaste After school om kvalitetsmodeller? Nu kan du ta del av föreläsningen med Johanna Mufic på komvux affärstypssida i efterhand.
Se After school om kvalitetsmodeller i efterhand
Samlingssida för komvux 2025
Komvux genomgår betydande förändringar 2025. Besök vår informationssida om komvux för att hålla dig uppdaterad och få användbara tips och råd. Här får du också en översikt över förändringarna, information om AcadeMedia VUX-implementering, information om webbinarier och få svar på dina frågor. Klicka på länken och få en överblick redan idag!
Försenad miljödata – ledningssystemet
På grund av att vår reseleverantör inte kan leverera korrekt underlag är miljödata för koldioxidutsläpp från resor (2023) försenat. Felsökning hos leverantören pågår och för tillfället finns ingen prognos för när korrekt data kan levereras.
Yrkeshögskola
Digital introduktionsträff för nya utbildningsledare ” Tema 1: Lag och förordning, Kvalitetshandbok och årshjul”
Datum: 12 mars klockan 09.00-16.00
Inbjudan utskickad till RUC som anmäler medarbetare till träffen.
Kontakta michel.mleczkovicz@academedia.se vid eventuella frågor.
Webbinarium ”Samarbetet med utbildare”
Datum: 19 mars klockan 10.30-12.00
Om innehållet: Vi vill leverera utbildningar och kurser med hög kvalitet. En betydande faktor som påverkar hur väl vi lyckas, är hur våra utbildare genomför kursen. Det är därför viktigt att vi skapar rätt förutsättningar för våra utbildare innan, under och efter kursen. I detta webbinarium belyser vi några viktiga moment och ger tips på hur vi kan möjliggöra ett gott samarbete med utbildarna.
Länk till webbinariet finns under Händelser och webbinarium på Affärstypssida för yrkeshögskola.
Kontakta malin.nylen@academedia.se vid eventuella frågor.
Att tänka på vid publicering av bilder i sociala medier
För att en bild ska anses identifierbar räcker det med att någon, exempelvis en anhörig, kan identifiera personen på bilden. Det innebär att även bilder på händer, bakifrån eller med blurrade ansikten med största sannolikhet är identifierbara och därmed kräver samtycke för att kunna publiceras i informations- eller marknadsföringssyfte, exempelvis på sociala medier. Kontakta dataskyddsombuden för mer information eller rådgivning dataskydd@academedia.se
Nya sidor och uppdaterad information på medarbetarwebben
Nu finns det en ny sida på medarbetarwebben som samlar alla mallar inom dataskydd på ett och samma ställe, exempelvis PUB-avtal och leverantörsbedömningar. Sidan heter avtal och mallar och du hittar den här: För dig inom vuxenutbildning
Informationen om personuppgiftsincidenter på medarbetarwebben har uppdaterats och du kan nu läsa mer om vad en personuppgiftsincident är och processen vid en utredning. Vuxenutbildning
Rapportera era personuppgiftsincidenter
Glöm inte att rapportera era personuppgiftsincidenter i Servicewebben. Det räcker inte att rapportera personuppgiftsincidenter enbart i avvikelsehanteringssystemet, utan det är viktigt att dessa även rapporteras in via servicewebben för korrekt hantering och dokumentation.
Påminnelse om att registrera bankkonto senast 17 mars
Fler än 11 500 medarbetare har registrerat sina bankkonton inför det kommande bankbytet, men ca 3800 bankkontouppgifter saknas fortfarande. Om det finns medarbetare på er enhet som ännu inte registrerat är det viktigt att de gör det senast den 17 mars. Annars kommer deras löner inte kunna betalas ut i tid. Tänk också på att ta bort de medarbetare som inte kommer fortsätta att vara i tjänst från HR-plus, exempelvis timanställda.
Läs mer här: Viktig information om kommande löneutbetalningar – AcadeMedia medarbetarwebb
Nyanställda ska fortsatt registrera uppgifter till Nordea
Är du nyanställd samlar din chef in dina bankuppgifter i samband med din nyanställning men du själv måste även anmäla dina bankkontouppgifter till Nordea. Denna dubbelregistrering gäller till och med 30 april 2024, detta på grund av det kommande bankbytet. För mer information fråga din närmsta chef.
Viktiga datum
- 1:a mars – sista dag för medarbetare att klarmarkera sin tidrapport och registrera resa/utlägg.
- 6:e mars – senast klockan 17:00 behöver du som chef attestera dina anställda i Medvind samt attestera resor och utlägg. Kom ihåg att se över och förlänga ledighetsansökningar i Medvind före attest.
- 8 mars – sista dag för att lämna in underlag för nyanställningar, ändringar och avslut om de ska komma med till nästkommande löneutbetalning.
Löneavdelningen erbjuder dig som är nyanställd en genomgång av löneprocessen. Det finns även andra utbildningar om exempelvis schemaläggning i Medvind och andra förinspelade webbinarier om exempelvis tidrapportering, resor och utlägg, hantering av schema i lönesystemet och hantering av anställningar.
Månadens ros för februari tilldelas Carina Henningsson
Carina är en mycket uppskattad kollega på koncernekonomi. Hon är kunnig och delar gärna med sig av sina erfarenheter. Carina är aldrig längre bort än ett samtal och hon svarar alltid snabbt på våra frågor om bland annat koncernfakturor från support, vilket är till stor hjälp i boksluten. Stort tack, du är värdefull för oss!
Fortsätt att nominera till Talangprogrammet 24/25
Talangprogrammet riktar sig till medarbetare med potential att bli ledare. Medarbetare inom hela AcadeMedia kan bli nominerade av sina chefer. En förutsättning för att delta är att de nominerade inte redan har ett chefsuppdrag med personalansvar och inte heller går rektorsprogrammet. Vill du läsa mer om Talangprogrammet gör du det här.
Är du chef och vill nominera någon av dina medarbetare? Då gör du det på länken här! Nomineringen är öppen till den 10 mars.
Lärarträff
I april bjuder vi in till en lärarträff i Stockholm, en mötesplats för alla lärare inom AcadeMedia. Till denna träff har vi bjudit in John Steinberg och kommer att ha en föreläsning om ledarskap i en relationsstyrd skola. Föreläsningen kommer att spelas in, för att ge möjlighet att se den i efterhand.
När: Onsdagen den 24 april mellan klockan 14.30-16.30 (med välkomstfika från klockan 14.00)
Var: På huvudkontoret i Stockholm, Adolf Fredriks Kyrkogata 2
Anmälan: Antalet platser är begränsade, anmäl dig här.
Ny partner – Sustainable tomorrow
Vi vill berätta att vi numera är stolt partner till A Sustainable Tomorrow (AST). AST arbetar för att stärka kunskapen kring hållbar utveckling och Agenda 2030, samt att möjliggöra nätverk och för en mer hållbar morgondag. Den 11 september anordnar AST Nordens största dialoga hållbarhetsevent – en konferens där näringsliv, beslutsfattare, förskolor och skolor kan delta. Inför konferensen kommer barn och elever inom AcadeMedia att intervjuas för att beskriva ungas tankar om årets tema Dissonans – metoder och exempel för att minska glappet mellan det vi vet att vi måste göra och det vi gör. Representanter från alla segmenten kommer att medverka.
Vill du veta mer, eller själv medverka? Läs här: https://asustainabletomorrow.com.se/arets-konferens/ eller hör av dig till academy@academedia.se
SETT mässan
Vi påminner än en gång om SETT-dagarna, som genomförs 16-18 april i Stockholm – en värdefull mötesplats för innovativ skolutveckling och livslångt lärande. AcadeMedia finns på plats bland utställarna (vi återbrukar vår fina monter från höstens bok- och biblioteksmässa) och i montern kommer många av våra verksamheter, från alla segment, att finnas representerade under dessa dagar. Även AcadeMedia Edtech har en monter på plats i mässhallen. Vi har dessutom medarbetare och elever från olika verksamheter med i seminarieprogrammet och på mässans öppna scen SETTstage, vilket vi är väldigt glada för.
Alla medarbetare i AcadeMedia har rabatt på SETTivalbiljetten. Koden UTST2024 ger dig möjlighet att köpa biljett till alla tre dagarna till priset av en dag, det vill säga 795 kronor. Du kan också anmäla dig kostnadsfritt till att endast besöka utställningsdelen. SETTstage är öppen för alla besökare, även de som bara har en mässbiljett. Läs mera här.
Lärarnas forskningskonvent
Den 17 juni går Lärarnas forskningskonvent av stapeln i Göteborg. Det är möjligt att delta på plats eller digitalt. Arrangemanget är ett samarbete mellan Lärarfortbildning, Sveriges Lärare, Lärarstiftelsen och Göteborgs universitet. Syftet med Lärarnas forskningskonvent är att skapa en mötesplats där lärare får möjlighet att fördjupa sig i undervisningsnära forskning och bygga kunskap tillsammans med praktiknära forskare och andra lärare. Talare är bland annat Helen Timperley, Anette Olin Almqvist, Emma Leifler och Michael Tengberg. Anmälan och mer information om dagen finns via länken här.
Välkommen till webbinarium med IKEA!
I detta webbinarium får du träffa vår kontakt på IKEA samt två säljare som arbetar på IKEA för företag. De kommer bland annat prata om hur vi enklast handlar på IKEA, fördelar med IKEA och även berätta om vårens nyheter samt svara på våra frågor.
När: den 14 mars klockan 10.00-10.45 via Teams.
Klicka här för att ansluta till mötet och lägg gärna in en påminnelse i din kalender.