Hej alla!
Den här månaden möter vi vår segmentschef Christer Hammar under vår chefskonferens Vuxdagarna 2024. Ta del av vad som gjorde störst intryck på Christer och några fler chefer från våra olika verksamheter. Vi vill också tipsa om att du hittar presentationsmaterialet från Vuxdagarna 2024 under Chefskonferenser på medarbetarwebben.
Vår omvärld – en föränderlig värld
Inom ramen för segmentets omvärldsarbete vill vi dela med oss av en färsk studie från Kairos Future (presenterades på årets Vuxdagar). Studien lyfter fram de viktigaste trenderna som påverkar framtidens arbetsliv och kompetensförsörjning och är av stort intresse för oss för att vi ska kunna fortsätta vara relevanta över tid. Ta del av rapporten Framåtblick Kairos Futures VUX dagarna.
Som vanligt finner du även vår omvärldsrapport för föregående månad här: Omvärld AcadeMedia Vux september 2024. I rapporten fångar och förmedlar vi händelser och trender som är relevanta för oss utifrån följande fem bevakningsområden: upphandling, politik/reformer, demografi, konkurrenter och AI (nytt bevakningsområde från och med september 2024).
Bolagsnytt och ett kort nyhetssvep
Storslam av våra spelskolor på SGA 2024!
Den 6 september 2024 gick Swedish Game Awards (SGA) av stapeln och studerande från våra bägge spelskolor inom AcadeMedia gjorde en imponerande insats med totalt sju utmärkelser av nio möjliga! The Game Assembly (TGA) tog hem hela fem priser inklusive det prestigefyllda priset för Årets spel. Men även Futuregames stod ut med sina två priser i kategorierna Best design och Best audio. En enastående prestation av alla inblandade studenter och en fjäder i hatten till bägge bolagen. Grattis säger vi! Läs gärna nyheterna här:
Nyhet Futuregames 10 september
Changemaker Educations samlar alla utbildningar under Futuregames AB
Under september blev det också officiellt att Changemaker Education (CME) samlar alla utbildningar under varumärket Futuregames. – Sammanslagningen ger oss möjlighet att ytterligare utveckla vårt erbjudande inom spelutveckling och teknik och möta branschens växande behov. Vi ser fram emot att bygga vidare på vår 20-åriga erfarenhet och skapa nya möjligheter för våra studenter och partners, säger Christina Rehn, verksamhetschef för Futuregames AB.
Linguista lyfte minoritetsspråk på bokmässan i Göteborg
Årets bokmässa har precis gått av stapeln och från vuxensegmentet representerades vi i vår gemensamma AcadeMedia monter av Linguista. Eftersom ett av årets huvudteman på bokmässan var Sápmi valde man att lyfta fram minoritetsspråkens betydelse och hur man, genom den egenutvecklade plattformen EdShare, tillgängliggör minoritetsspråken för hela skol-Sverige.
Berghs ♥ Futuregames Warszawa
Berghs School of Communication sätter upp en version av sin framgångsrika AI Week, som genomfördes i Stockholm våren 2024, i Warszawa 20-22 november. Initiativet görs i samarbete med Futuregames Warszawa och den välrenommerade reklambyrån DDB. Berghs AI Week Warsaw består av en serie AI-kurser på grundläggande och avancerad nivå som levereras på plats och på engelska med hjälp av Berghs spetskompetenser inom AI från Sverige.
Ramavtal i svenska med yrkesinriktning (SMY) har skrivits mellan Eductus och flera bolag inom segmentet
Under hösten har Eductus tecknat ramavtal med flera yrkeshögskolor inom segmentet. Eductus är väldigt glada över att ingå samarbete med systerbolag inom segmentet. De YH-bolag som skrivit ramavtal med Eductus är: Plushögskolan (Affärshögskolan, Teknikhögskolan, Vårdyrkeshögskolan), EC Utbildning samt Sälj och marknadshögskolan (SMH).

Digital sändning med VD Marcus Strömberg
Missade du förra veckans digitala frukostmöte med VD Marcus Strömberg? Nu kan du se sändningen i efterhand här på medarbetarwebben.
Månadens gäster var:
– Helena Frielingsdorf från Folkhälsomyndigheten, specialistläkare i psykiatri och projektledare för de nya riktlinjerna för skärmtid
– Sandra Lewinsson, affärsansvarig på Bokmässan i Göteborg
– Sara Olsson, verksamhetschef för Linguista
– Anna Hilbertsson, lärare på Vittra Forsgläntan

Webbinarium: AI – fusk eller lärande?
Den 5 november bjuder vi in både utbildningsledare, utbildare och lärare inom vuxenutbildningen till ett webbinarium om AI. Gästföreläsare är Erik Winerö, doktorand vid Göteborgs universitet. Eriks forskning handlar om att förstå hur digital teknik och digitala system påverkar bedömning och examinationer i skolan. Ämnet är högintressant för alla som arbetar med utbildning för att förstå vilka möjligheter och utmaningar vi ställs inför när AI är en del av vardagen och arbetslivet. Några av frågeställningarna som tas upp är:
– Hur ska vi tänka kring AI och hur ska vi använda AI i våra utbildningar?
– Vad är fusk och vad är lärande?
– Hur bedömer vi våra studerande och hur skapar vi examinationer som visar vad våra studerande egentligen kan?
5/11 klockan 10.30-12.00
Länk till mer information/anmälan för YH (i första hand utbildningsledare) och för Komvux och AMT
5/11 klockan 16.00-18.00
Länk till mer information/anmälan för YH (i första hand utbildare och lärare) och för Komvux och AMT
Kontakta malin.nylen@academedia.se vid eventuella frågor
Frågeforum: AI – fusk eller lärande? (gäller YH)
Som en uppföljning på webbinariet ovan bjuder YH in till ett frågeforum på temat ”AI – fusk eller lärande”. Forumet är ett tillfälle där du som medarbetare får möjlighet att diskutera och utbyta erfarenheter. Tillsammans diskuterar vi denna gång AI och vilka möjligheter och utmaningar vi ser inom våra utbildningar.
Datum: 13/11 klockan 13.30-14.30
Länk till anmälan finns under: Händelser och webbinarium på YH´s affärstypsida.
Kontakta malin.nylen@academedia.se vid eventuella frågor

Presentationer från Mötesplats komvux 2024
Eftersom många inte hade möjlighet att delta i alla webbinarier som Skolverket gav under Mötesplats komvux 2024 har vi samlat alla presentationer på komvux affärstypssida: Presentationer från Mötesplats komvux 2024

Administratörsträff tema AI – 10 oktober
Temat för administratörsträffen är AI och digitalisering – hur ska man navigera rätt och hur gör vi för att utveckla vår digitala kompetens? Vi gästas av Jessica Mozakka som kommer att berätta om AcadeMedias arbete med dessa frågor. Läs mer och anmäl dig här
Lärarträff i Helsingborg – 15 oktober
Det finns fortfarande några platser kvar på höstens lärarträff i Helsingborg, alla lärare är välkomna oavsett utbildningsform. Höstens träff genomförs på ProCivitas i Helsingborg och gästas av hjärnforskaren Sissela Nutley. Alla som deltar får Sissela bok “Distraherad – Hjärnan, skärmen och krafterna bakom”. Anmälan sker här
Kompetensutvecklingsdagen Lärkraft – 29 oktober
AcadeMedia är partner till kompetensutvecklingsdagen Lärkraft som arrangeras av Gothia Kompetens på Älvsjömässan i Stockholm. Under Lärkraft erbjuds lärare och rektorer möjlighet att ta del av kostnadsfri och värdefull fortbildning och inspiration med fokus på klassrumspraktik och undervisning. Anmäl dig här
Lärande och välmående – stödmaterial
Vi vill tipsa om en sida i vår utbildningskatalog där vi samlar stödmaterial som vi successivt utvecklar för att underlätta arbetet med lärande och välmående. Här samlar vi mycket matnyttigt och konkret för pedagogisk personal. Kolla gärna här.

Verksamhetsdata i samlade rapporter
Just nu arbetar BC Vux med att sammanställa verksamhetsdata i Power BI-rapporter. Den första rapporten som lanseras är Ekonomi-rapporten som ni kunde läsa om i förra månadens vuxbrev. Kommande rapporter som lanseras under verksamhetsåret kommer att vara HR, marknad/antagning, kvalitet med flera. Det kommer löpande att gå ut information och utbildning till berörda i samband med lansering.
Målgruppen för rapporterna är chefer och medarbetare i stödprocesser enligt ledningssystemet. Syftet med att samla verksamhetsdata på en plats är:
- Att möjliggöra en tillförlitlig helhetsbild av sin verksamhet/enhet genom tillgång till data samlat på ett ställe
- Att data möjliggör ett rättssäkert underlag för analys och utveckling
- Att kunna följa ledningssystemets grundprinciper: Styra och leda utifrån samtliga ledningsprocesser
Har ni frågor och funderingar så är ni varmt välkomna att höra av er till Ulrika Wallberg ulrika.wallberg@academedia.se

Dags för skyddsrond
Om du inte redan har genomfört en skyddsrond på enheten så är det dags att göra det nu. Det är ett viktigt moment i det systematiska arbetsmiljöarbetet där vi kan fånga upp brister i både den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. Här kan du läsa mer och hitta stöddokument: Skyddsrond
Om du hamnar i en kris
När en kris uppstår är det viktigt att veta var du hittar information om de rutiner som finns att följa. På medarbetarwebben hittar du högst upp en gul KRIS-knapp där information vid allvarliga kriser finns. Viktigt att tänka på är att alltid kontakta din närmaste chef först och informera gärna din HR-partner. Låt din chef vara med i beslutet om ni skall kontakta vår trygghetschef Mattias Hammar. Det kan också, beroende på incident, vara viktigt att kontakta kommunikation för stöd. Här finner du mer information om rutiner vid kriser: Krishantering
Nya ramavtal för timanställda
Under våren 2024 infördes nya ramavtal för medarbetare med avlöningsformen timlön. Ramavtalet ser något annorlunda ut jämfört med hur tidigare anställningsavtal för timlön sett ut.
Ramavtalet är tänkt att nyttjas när arbetsgivaren har behov av en tillfällig utökning av bemanningen. Ramavtalets innebörd är att arbetsgivare och arbetstagare tillsammans är överens om varje enskilt arbetstillfälle som medarbetaren ska arbeta. Det innebär att ramavtalet inte innehåller något start- eller slutdatum – varje anställningstillfälle utgör en egen anställning utifrån ramavtalets villkor.
Det innebär att du som chef, när ramavtalet förlängs, inte får ett nytt ramavtal att signera under förutsättning att övriga villkor i ramavtalet är oförändrade. Det innebär också att du som chef bör fundera över om timlön är korrekt avlöningsform inför varje anställningstillfälle. Om medarbetaren kommer ha ett fast schema, är en deltidsanställning med månadslön att föredra framför ett ramavtal.
Påminnelse om friskvårdsbidrag
Vi månar om allas hälsa och vill slå ett slag för att påminna om att det ännu finns tid kvar för att ta del av 2024 års friskvårdsbidrag. Något som brådskar lite grann är att om man har köpt friskvårdsaktiviteter utanför förmånswebben behöver man lämna in sina kvitton i Benify senast den 15 november 2024. Detta görs genom att ladda upp aktuella kvitton digitalt under fliken Förmåner > Friskvård > Digitala kvitton.
Fler instruktioner om hur man laddar upp sina kvitton digitalt finns på sidan “Digitala kvitton”. När kvittot är registrerat och godkänt av Benify arkiveras det digitalt och man kan slänga originalkvittot.

Utbildningstillfälle om DIB Travel
Lär dig mer om DIB Travel portalen den 16 oktober klockan 11-11.45. Under utbildningen får du en genomgång av portalen och möjlighet att ställa frågor. Ingen föranmälan krävs. Klicka här för att ansluta till mötet.

Planerat driftstopp i HRPlus
Under perioden 9/10 kl.20.00-11/10 kl.08.00 kommer HRPlus vara stängt på grund av ett planerat driftstopp. Det kommer att innebära att osignerade anställningsavtal kommer att avbrytas den 9 oktober och skickas ut på nytt för signering efter driftstoppet. Det gäller både chef och den anställdes signering. Vänligen säkerställ att avtal signeras omgående av båda parter för att undvika att att signeringsprocessen avbryts.
Efter driftstoppet kommer det krävas att ni använder er av en ny länk till HRPlus. Information om länken kommer att kommuniceras via nyhet på medarbetarwebben och i servicewebben. Alla system som har länkar till HRPlus kommer bytas ut. Ta bort gamla genvägar som ni har sparat sedan tidigare.
Viktiga datum från löneavdelningen
1 oktober– sista dag för medarbetare att klarmarkera sin tidrapport och registrera resa/utlägg.
4 oktober– senast klockan 17.00 behöver du som chef attestera dina anställda i Medvind samt attestera resor och utlägg.
9 oktober– sista dag för att lämna in underlag för nyanställningar, ändringar och avslut om de ska komma med till nästkommande löneutbetalning.
Utbildningar hösten 2024
- Lär dig mer om löneprocessen 21/10 och 19/11 klockan 9-11
- Fördjupning Medvind, om schemaläggning och frånvarohantering 22/10 och 20/11 klockan 10-11
Ta även gärna del av våra förinspelade webinarium om exempelvis tidrapportering, resor och utlägg, hantering av schema i lönesystemet och hantering av anställningar.

Vikten av en uppdaterad mailsignatur
Ibland dimper det ner ett mail från en medarbetare som saknar en mailsignatur eller har en ouppdaterad sådan. Det kan till exempel vara en gammal logotyp, en felaktig adress eller att varumärket har en ny grafisk profil. Därför vill vi uppmana er chefer om att påminna era medarbetare om vår policy att alla medarbetare ska ha en signatur för all e-post, oavsett om det handlar om intern eller extern korrespondens, och att denna ska vara uppdaterad. På medarbetarwebben hittar du en mall som visar hur signaturen ska se ut med loggan för AcadeMedia. Du kan följa mallen men använda logotypen för din enhets varumärke. Här ser du mallen för mailsignaturer.
Logotyper för våra varumärken inom vuxensegmentet hittar du både på medarbetarwebben här men även på era respektive intranät i Sharepoint. Är du osäker, ta hjälp av er marknadsavdelning så att det blir korrekt.
Att skapa en mailsignatur genom Outlookmenyn gör du genom att gå in under inställningar (kugghjulet högst uppe till höger) och skriv sedan in signaturen i sökrutan. En enkel genväg är att kopiera en korrekt signatur från ett mail du får, och sedan ändra informationen så att det blir korrekta uppgifter för dig.
Synpunkter på nyhetsbrevet
Hör gärna av dig till mig med synpunkter eller tips på vad du vill du läsa mer om eller se mer av i vuxbrevet framöver.
Nina Lindblom, kommunikationschef AcadeMedia vuxenutbildning