Inom AcadeMedia genomförs varje år en undersökning bland medarbetare, elever och vårdnadshavare. Syftet är att kartlägga verksamhetens styrkor och tydliggöra vad som behöver utvecklas. Resultaten är viktiga i uppföljningen av verksamheten och som underlag för planeringen inför kommande läs-/verksamhetsår.
Läsåret 2024/25 genomförs undersökningarna under perioden 7-26 januari 2025. I år är Origo Group samarbetspartner för genomförandet av undersökningarna.
Urval och kontroll av enkätmottagare – oktober/november
För medarbetare hämtas informationen den 1 oktober ur HR+. Därefter bearbetas urvalen och kompletteras med den ytterligare information som behövs. Om det saknas information kan det under denna period komma frågor från kontaktpersonerna i projektet.
Testutskick – december
I december görs ett testutskick till samtliga medarbetare. Detta görs i form av ett mejl med information om undersökningen och när den startar. Det här utskicket görs både för att informera om att undersökningen är på gång och för att hitta felaktiga mailadresser så att dessa kan rättas till innan undersökningen skickas ut i januari.
Genomförandet – januari
För att enkätresultaten ska vara så tillförlitliga som möjligt och ge en rättvisande bild av aktuella utvecklingsområden måste det vara en hög andel av mottagarna som svarar på enkäterna, det vill säga en hög svarsfrekvens. För att lyckas med det är det viktigt att i god tid informera alla som ska delta och att planera genomförandet väl.
Tänk igenom hur ni enklast och mest praktiskt genomför enkäterna på din enhet. Några tips för att få in så många svar som möjligt kan vara att boka in datum och tider för att besvara undersökningarna, exempelvis vid gemensamt föräldramöte eller APT.
Om undersökningarna
Vilka får undersökningarna?
Medarbetarundersökningen omfattar samtliga anställda (bortsett från timanställda och konsulter). Deltagarna inom vuxenverksamheten ingår inte i undersökningen utan görs vid annat tillfälle på året.
De som bjuds in att svara på undersökningarna är de medarbetare som finns inskrivna i våra system 1 oktober, det vill säga senast tre månader före undersökningarnas genomförande. De som börjar i våra verksamheter senare omfattas inte av undersökningarna då tiden anses för kort för att skaffa sig en tillräckligt bra uppfattning om verksamheten.
Hur går undersökningarna till?
Medarbetarundersökningarna genomförs i form av en enkät, som skickas som en individuell länk via epost.
Vi mäter eNPS
Sedan 2024 mäter vi Employee Net Promoter Score (eNPS) - en global standard för att mäta medarbetares upplevelse av sin arbetsplats och som möjliggör benchmarking externt. Det är viktigt att känna till att både frågan och sättet resultatet redovisas och analyseras på skiljer sig från de övriga frågorna i enkäten.
eNPS mäts genom frågan ” Hur troligt är det att du skulle rekommendera din arbetsgivare till en vän eller bekant?” som besvaras på en skala mellan 0-10. Svaren redovisas sedan på en skala mellan -100 och 100, där resultatet är en uträkning av andelen ”ambassadörer” (de som ger betyg 9-10) minus andelen ”kritiker” (de om svarar 0-6). Ett högre eNPS-värde indikerar vanligtvis en starkare organisationskultur och högre medarbetarnöjdhet. Alla resultat över 0 brukar anses bra, resultat över 20 som mycket bra och resultat över 50 som utmärkt.
För att kunna mäta vår rekommendationsgrad över tid ställs också den snarlika frågan kring rekommendationsgrad, men som besvaras enligt ordinarie skala (0-5).
Anonymitet?
Enkäterna genomförs av ett oberoende undersökningsföretag som garanterar anonymitet. Alla svar behandlas konfidentiellt och resultaten presenteras så att det inte går att utläsa vem som svarat vad. För att ett resultat ska presenteras måste antalet svarande i gruppen nå en minimigräns på fem svarande. Origo Group administrerar undersökningarna och lämnar inte ut några handlingar eller information som inkommit från den som svarar till någon inom koncernen.
Resultat
Resultaten presenteras i slutet av februari. Då får alla chefer ett mejl med inloggningsuppgifter till sina resultat i det digitala resultatredovisningssystemet Origo Live. Resultat finns sammanställda för grupper som består av minst fem svarande (för att garantera anonymitet). Om en enhet inte får ut en egen rapport på grund av för få svarande, presenteras resultaten för en nivå upp i organisationen.
När resultaten har kommit behöver alla chefer tillsammans med sina medarbetare gå igenom och tolka resultaten, diskutera och planera vilka förbättringar som behöver göras. Detta är den viktigaste delen i hela processen: att man kommer fram till vilka styrkor som ska vårdas, vad som behöver förbättras och vilka åtgärder som behöver genomföras.
Stöd för att bearbeta resultaten
Här nedan finns ett bearbetningsstöd för hur man kan arbeta med resultaten. Där finns tips och inspiration till det efterföljande analysarbetet. Du kan även hitta tips från andra chefer om hur man kan ta sig an resultaten eller få inspiration till hur du kan kommunicera resultaten.
Frågor och funderingar
Har du frågor, vänligen kontakta enkatundersokningar@academedia.se.